مشکلات کودکان معلول ذهنی(نا آرامی):
چرا بعضی از کودکان معلول ذهنی نا آرام هستند؟
از مواردی که در بعضی از کودکان معلول ذهنی به چشم می خورد،مورد بيقراری و عدم تمرکز است.
در اين وضعيت کودک،مدام اقدام به فعاليت های گوناگون نموده. و چون اعمال وی فاقد هدف مشخص بوده. و در عين حال با کم شعوری همراه است موجب ويرانی و تخريب هرچه که در دسترس وی باشد،می گردد.يک چيز معين او را جذب نکرده و به سرعت تغيير فعاليت می ده و اگر او را اجبارا وادار به نشستن در گوشه ای بکنيم کودک در آن حال عصبانی شده ، ودر عين حال بشدت شروع به تکان دادن يکنواخت قسمت های مختلف بدن خود می کند.در اين شرايط وضع کودک را می توان با يک شخصی که به شدت عصبانی شده و به زور او را وادار به ارامش می کنند تشبيه کرد.
به طور کلی علت نا آرامی معلول ذهنی ناشی از دو عامل است:
1)علت کنشی.
2)علت ارگانيکی.
1)علت کنشی:
در طی مراحل رشد يک کودک معمولی سه جنبه بدنی،ذهنی و عاطفی وی همگام با هم رشد و تکوين می يابند.
يک کودک 6ساله معمولی از نظر بدنی توانايي فعاليت هايي را که ذهن وی خواستار آن می باشد داراست. و به همين نحو از نظر عاطفی نيز در شرايط خاص خود می باشد.
و عموما رشد هماهنگ بين اين سه جنبه موجب بروز رفتار عادی در کودک و ايجاد امکانات برای زمينه های يادگيری بعدی می شود.در يک کودک معلول ذهنی اين توازن به هم می ريزد.رشد ذهنی و عاطفی طفل همگام لا رشد بدنی پيشرفت نمي يابد.
اعضا و اندام کودک از طريق تغذيه رشد کافی پيدا می کنند. و در صورتيکه زمينه های ذهنی قادر به هماهنگی با آن نيستند.
انرژی موجود در بدن طفل به دنبال زمينه هایي برای بروز فعاليت می گردد.ولی ذهن جوابگوی آن نيست.
در اينحال کودک دچار نا آرامی می گردد .،و بدون هدف و بدنبال يکسری فعاليت هايي در جهت کاهش يا تخليه ی هیجانات اندرونی خود است.
يک فرد معمولی وقتيکه با موردی هيجانی روبه رو شد،ذهن تصميم می گيرد. وبدن مجری دستور ذهن است تا به طريقی جهت تخليه يا کاهش هيجانات درونی واکنش نشان دهد.
کودک عادی در طی يک مسابقه ورزشی دچار هيجان شده و به کمک ذهن تصميم به نحوه عمل صحيح می گيرد. و بدن با واکنش دلخواه،اقدام به عمل می کند.در صورتيکه در طفل معلول ذهنی يک يا دو مورد از موارد فوق فاقد قدرت لازم جهت انجام عمل است .وطبعا مورد سوم(بدن)که نيروی کافی دارد اقدام به واکنش های نابخردانه و بی هدف می کند و نا ارامی بارز می شود.هيجانات اطفاءنشده باقی می ماند و عدم تمرکز و بی قراری به طور مستمر بروز می کند.
مربی يا نگهدارنده کودک از رفتار های کودک کلافه شده،واکنش شديد نشان می دهد و اين نه تنها بهبود در وضع ايجاد نمی کند.بلکه هر چه بيشتر به مشکلات عاطفی کودک می افزايد….
نحوه درمان:
دانستيم برای انجام هر عمل ،انگيزش در فرد ايجاد هيجان و کشش می کند.ذهن نحوه ی عمل را معين کرده تصميم می گيرد و بدن در جهت اطفاء آن هيجان اقدام می ورزد.
بطور کلی فعاليت های عادی روزمره بر اثر فعاليت بين اين سه جنبه انسان است.در کودک معمول ذهنی به جز جنبه بدنی ان ،دو جنبه دچار نقصان و نيازمند کمک می باشند.لذا از طريق ايجاد امکاناتی برای بروز هيجانات و انگيزش ها بايد تا حد امکان اين سه جنبه را در خدمت هم در آورد.
يکی از خصوصيات بارز کودکان معمول ذهنی،احساس وابستگی شديد آنان به ديگران است.آنان به خاطر عدم رشد کافی عاطفی وابستگی در حد يک طفل شيرخوار به مادر را نسبت به نزديکترين شخص اطراف خود دارند.بايد تا حد ممکن از ارائه محبت به وی دريغ نورزيده ،اين نياز را تا حد ممکن در وی اطفاء نمود.
اين نوع کودکان نسبت به زمينه های عاطفی بسيار آسيب پذيرتر از کودکان عادی می باشند.
پس محبت يکی ازمهم ترين نياز های اوليه آنان به شمار می رود.لذا با ايجاد شرايطی بسيار ساده بايد هيجانات کودک را به بازی گرفته،در جهت تقويت آن کوشيد.بطور مثال ،بازی های که موجب ايجاد هيجانات خوشايند در کودک می شود توصيه می گردد .بطور وقتی توپي را پرت می کنيد از کودک بخواهيد که آن را به شما بازگرداند و وقتی انرا بازگرداند انسباط و شادی را چهره شما بخواند .
از شاد شدن شما دچار هيجان شده عملی را انجام داده است که در عين سادگی موجب فعاليت سه جانبه عاطفی،ذهنی و بدنی وی گرديده است.هيجان برای شادی آفرينی در شما ،تصميم گيری در جهت اوردن توپ و نهايتا عمل آوردن توپ و بعد اصفاء هيجان ،از طريق مشاهده چهره رضايت آميز شما.
در يک چنين برنامه بايد جدا از اعمال فشار يا کم محبتی اجتناب ورزيده، با کمال صبر و حوصله آنقدر به فعاليت های ساده توام با هيجان ادامه داد به نتيجه مطلوب رسيد.
2)علت ارگانيکی:
در بعضی موارد علت ناارامی کودک ناشی از فعل و انفعالات غير عادی مغز است.
اين عارضه نيز در حقيقت حالتی مشابه صرع می باشد.منتهی زمينه ی بوز به عوض آنکه حالتی مشابه صرع ايجاد نمايد،کودک را دچار ناآرامی های شديد و ناآگاهانه می نمايد که در اينصورت کودک بايد مورد معاينه روانپزشک متخصص قرار گرفته،در اين صورت تاييد موضوع مورد نظر از طريق تجويز دارو فعاليتهای غير عادی مغز تحت کنترل در آيد.
گفتاردرمانی و کاردرمانی آنلاین
کم توانی ذهنی Mental Retardation
اغاز يک برنامه رشد زبان برای کودکان کم توان ذهنی تربيت پذير
یادگیری کودک کم توان ذهنی و توصیه های آموزشی