کودک آزاری
پارسا شب عید به دنیا آمد. او بعد از دو روز بیمارستان را با مادر 17 ساله خود ترک کرد. پارسا بچه ای پرتحرک بود. و خیلی سریع بزرگ می شد. دوست داشت با مجسمه ای رنگی یا میز چایی که مادرش درست کرده بود بازی کند. اما مادر به خاطر این کار او را کتک می زد و کودک را آزار می داد.
یکبار مادرش طوری به گوش او زد که در گوش وی صدای عجیبی ایجاد شد. وقتی پارسا چهارساله بود دوست داشت در آشپزی به مادرش کمک کند. یکبار برای همین منظور صندلی را نزدیک گاز برد. مادرش فریاد زد چکار می کنی؟ مگر نمی دانی گاز داغ است؟.
پارسا که می ترسید مادر مجددا به گوش او ضربه بزند دستها را روی گوشش گذاشت. مادر فریاد کشید حالا حرف گوش نمی کنی؟ و دست پارسا را کشید. او را به طرف گاز پرت کرد. کف دست راست او را روی قسمت داغ گاز گذاشت.
در بیمارستان پزشکان از سرگذشت پارسا بسیار متاثر بودند. دستهای پارسا شدیدا سوخته بود. سوختگی درجه دو و سه. به نظر نمی رسید دیگر بتواند از دست راستش استفاده کند.
هرکس چیزی می گفت. یکی از دانش جویان پزشکی گفت. این بچه باید خیلی سریع قبل اینکه دستش تا این حد بسوزد آن را عقب می کشید. دیگری می گفت من فکر می کنم آنچه که در برابر ما قرار دارد. بیش از یک حادثه است.
تعاریف و مفاهیم
کودک آزاری و اهمال نسبت به کودک می تواند یکی از مشکلات مربوط به ناسازگاری محسوب می شود. خانواده ها معمولا با مشکلات شخصی و خانوادگی روبرو هستند.
بعضی از آنها می توانند با فرزندان خود رفتارهای سازگارانه ای داشته باشند. و برخی دیگر مانند پارسا رفتارهای غیرطبیعی و آزاردهنده دارند. هنوز افرادی پیدا می شوند که تحت تاثیر فشارهای زندگی نسبت به فرزندان خود اهمال و سهل انگاری روا دارند. و یا آنها را ترک کنند.
کودک آزاری در تمام سطوح اجتماعی در خانواده ها دیده می شود. ولی آمار نشان می دهد. که بین خانواده هایی که از نظر اجتماعی، اقتصادی در سطوح پایین قرار دارند بیشتر اتفاق می افتد.
هفلر در 1987 بیان داشت فقدان ارتباط و رابطه متقابل بین اعضای خانواده یکی از عوامل کودک آزاری است. که منجر به صدمات فیزیکی و آسیبهای روانی شده است. و در نهایت بر رشد کودک تاثیر نامطلوب باقی می گذارد.
نوع دیگر کودک آزاری بدرفتاری و صدمات جنسی است. آزار جنسی در تمام طبقات جامعه دیده می شود.
در آمریکا چهل و چهار درصد سو استفاده کنندگان جنسی را والدین، اعضای درجه اول خانواده، سایر اقوام، همسایگان یا نزدیکان خانواده تشکیل می دهند. این نوع آزار یا سو استفاده مانند بمب ساعتی از نظر روانی بر کودکان تاثیر مخرب دیررسی می گذارد.
این بمب زمانی منفجر می شود و تاثیرات شدید روانی آن زمانی اشکار می گردد که کودکان بزرگ شوند. عوامل مختلفی چون سن کودک مورد آزار قرار گرفته، نسبت او با فردی که از وی سو استفاده کرده، شدت آزار، واکنشهایی که والدین یا متخصصان نسبت به حادثه نشان می دهند، درجه یا مقدار گناهی که فرد مورد سو استفاده در خود احساس می کند. همگی بر میزان صدمات روانی تاثیر دارند.
وقتی با دشنام، سرکوفت زدن شخصیت کودک در هم شکسته شود روی اعتماد به نفس و رشد شخصیتی او اثرات عمیق و پایداری باقی می گذارد. آزار های فیزیکی ممکن است درمان شوند. اما آسیبها و جراحات روانی امکان دارد هیچوقت بهبود پیدا نکنند.
علل کودک آزاری
علل مختلفی ممکن است در بدرفتاری والدین و آزار رساندن آنان به کودکان دخالت داشته باشد. تحقیقات نشان داده که حدود 30 تا 35 درصد این والدین خود دارای پدر و مادر بدرفتار بوده اند.
مشکلاتی مانند بیکاری، حاملگی ناخواسته، مشکلات اقتصادی نیز می تواند عامل بدرفتاری والدین باشد. اظهارنظر در مورد علت واقعی کودک آزاری بسیار مشکل است. و این اشکال بیشتر مربوط به ملاکها و اهداف کودک آزاری و روشهای مختلف آسیب در شرایط گوناگون است.
آمار نشان می دهد که در آمریکا 1.25 تا 1.5 درصد افراد هیجده ساله و جوانتر مورد آزارهای فیزیکی، جنسی و طردشدگی قرار می گیرند. حدود یک میلیون کودک سالانه مورد آزار قرار می گیرند. که سی درصد آنها مربوط به موارد سابقه دار و هفتاد درصد موردهای جدید هستند.
از این تعداد ده درصد مربوط به سو استفاده جنسی، پنجاه و پنج درصد سو تغذیه و گرسنگی، ده درصد موارد ناشناخته بوده است.
حدود دوهزار کودک هرساله در آمریکا به خاطر آزارهای فیزیکی از بین می روند. در واقع مرگهای ناشی از کودک آزاری حدود سه درصد کل مرگ و میر کودکان را به خود اختصاص داده است. و این رقم فقط یکی از علتهای اصلی مرگ و میر آنها را نشان می دهد.
با ما در ارتباط باشید.