اصول برقراری رابطه انسانی با کودک: (اصول برقراری ارتباط با کودکان)
اگر کودک را باور کنيد و بپذيريد که(داشتن يک رابطه خوب )اساسی ترين و مقدماتی ترين مرحله کاربا اوست،رعايت اين نکات به شکل «اصول»کمک می کند تا ميان شما و کودک رابطه مورد نظر برقرار شود.
البته ناگفته نماند که هر يک از اين نکات ،به بحث و بررسی بيشتری نياز دارد_چراکه مطالب مربوط به انسان مثل دودوتا چهار تا نيست ليکن برای کسانی که با کودک سر و کار دارند و از کار کردن با کودک لذت می برند،اين نکات می تواند چون «سرنخ هايي»راهنما باشد و آن هارا به انديشيدن در باره کودک دعوت کند.
اصول برقراری ارتباط با کودکان
اين نکات عبارتند از:
-
لازمه کاربا کودک داشتن صبر و حوصله فراوان و از کوره در نرفتن است.
-
لازمه کار با کودک«خودشناسی»و«خود آگاهی»و شناختن احساسات و افکار و انتظارات خود نسبت به کودک است:خود را بشناس
-
لازمه کار با کودک خسته نشدن است،اگر می خواهيد از کارتان خسته نشويد،بايد عاشق کارتان باشيد :بيايد عاشق کارمان با کودک باشيم.
-
لازکه کار با کودک دانا بودن به احوال کودک است.اگر می خواهيد در کاربا کودک «توانا»شويد،بيايد با مطالعه کتاب های تعليم و تربيت کودک وروانشناسی کودک«دانا»شويم.
-
لازمه کاربا کودک داشتن صداقت و صميميت است.«خودت باش» و نيز هماهنگی بين آنچه می گوييد،آنچه می کنيد و آنچه واقعا هستيد.(اصل صداقت).
-
لازمه کاربا کودک داشتن ثبات عاطفی است وحالی به حالی نبودن!!(اصل ثبات عاطفی).
-
لازمه کاربا کودک شناخت و درک کودک است،همان طور که هست (اصل پذيرش).زمانی که کودکی پرسيد :«آیا بزرگتر ها همه چيز را درباره کودکان می دانند؟»
-
هر کودکی را با ديگری مقايسه نکنيد،بلکه با خودش مقايسه کنيد و بدانيد که به طور مطلق هيچ کودکی شبیه کودک ديگر نيست(توجه کردن به اصل فرديت و يا تفاوت ها و شباهت های فردی)
-
در کار خود با کودک سعی نکنيد نظريات خود را تحميل کنيد.اجازه بدهيد حالا که او می خواهد بازی کند يا کتابی برای خواندن انتخاب کند،خود اسباب بازی و کتابش را انتخاب کند(اصل خود تصميم گيری).
-
سعی کنيد با ايجاد فضای اطمينان بخش و اعتماد افرين،رازدار و محرم اسرار کودک باشد(اصل رازداری).
-
در کارکردن با کودکان سعی کنيد مساوات و عدالات را رعايت کنيد .چنانچه کودکی زيبا افريده شده است و يا از امتياز ديگری برخوردار است اجازه ندهيد اين گونه امور احساساتتان را تحت تاثير قرار دهد و تبعيض قائل شويد و به او توجه بيش از حد معمول ،ابراز داريد(اصل مهار احساسات)..
-
هيچگاه به کودکتان نگوييد:« حالا ديگر تو بچه نيستی»چون که او «بزرگ هم نيست» و بدين ترتيیب با گفتن اين جمله در او ايجاد اضطراب می کنيد.به جای همه اين حرف ها بهتر است دليل انجام دادن کاری يا انجام ندادن کاری را برايش توضيح دهيد.
-
اگر کودکی کار نادرستی انجام داد ،دليل نادرستی آن کار را برايش توضيح دهيد؛نه اين که بگوييد:«دوستت ندارم» و با اين گفته در او ايجاد نا امنی و اضطراب کنيد.
-
اجازه بدهيد کودک،شمارابا اسم کوچک صدا کند در اولين برخورد ،خودرا با اسم کوچک معرفی کنيد.(در مهد کودک های کودک).
-
در کار با کودکان سعی کنيد اسامی کوچک کودکان را به حافظه بسپاريد و آن ها را با اسم کوچک صدا کنيد (در مهد کودک).
-
در تماس بين خود و کودک سعی کنيد فضايي ايجاد شود که کودک بتواند ازادانه احساسات خود را ابراز کند.
-
هر فرصتی که دست دهد با کودک صحبت کنيد و با او ارتباط کلامی برقرار نماييد و سعی کنيد با فرهنگ لغات کودک آشنا شويد.کودکان سنين پايين را به خودتان بچسبانيد يا بغل کنيد تا گرمای بدن شما را حس کنند.
-
نسبت به نياز ها،خواست ها،علاقه مندی ها و مسايل و مشکلات کودک حساس باشيد و اقدام مناسب به عمل اوريد.برای مثال،راستی کتابی را که دنبالش بودی ،پیدا کردی؟راستی عروسک را پیدا کردی؟
-
برای کاهش اضطراب و حفظ ثبات عاطفی در ميان کودکان،بين مربيان و کليه کسانی که با کودک سر و کاردارند بايستی هماهنگب وجود داسته باشد(اصل هماهنگی ميان کليه عاملان تربيتی).
-
در کار با کودک از تعصب و پيش داوری بپرهيزيد و از برچسب زدن به کودکان خودداری کنيد.
-
بهترين روش ايجاد تقويت تکرار رفتار مطلوب و مورد نظر،تشويق و مورد توجه قرار دادن ان رفتار است.
-
از تنبیه بدنی و ،سرزنش و خجالت دادن کودک جدا و قويا خودداری کنيد.
-
به پرسش های کودکان در صورتی که پاسخ انها را می دانيد،با صداقت و سادگی و کوتاه جواب دهيد و در صورتی که نمی دانيد با شهامت بگوييد:«نمی دانم»و بکوشيد پاسخ درست را جویا شويد.
-
با هر کودکی مطابق روحيه او بايد برخورد کرد.پس سعی کنيم «روحيه »کودک را بشناسيم.
اینستاگرام کلینیک یاشا ـ خدمات گفتاردرمانی ـکاردرمانی ـ روانشناسی در گرگان ـاصول برقراری ارتباط با کودکان
(بازی کودک)نمونه هایی از بازی های حسی برای کودکان
گفتاردرمانی خوب در گرگان _آموزش مفاهیم
سکته ساقه مغز(Brainstern Stroke)
1 دیدگاه