بلعیدن

 

جامع ترین ارزیابی عملکرد بلعیدن با ارزیابی ویدئوفلوروسکویی بلع یا VFSS انجام می شود.

با این حال، مشاهده ی خارجی عملکرد بلعیدن حین ارزیابی بالینی تغذیه هم می تواند اطلاعات مهمی فراهم آورد. به طور ویژه، این مشاهدات همراه با سابقه ی بالینی و تغذیه ای می تواند نیاز به انجام ویدئوفلوروسکوپی را تعیین کند. علائم بالینی ویژه برای VFSS در زیر فهرست شده اند و با جزئیات توضیح داده میشوند.

 

علائم بالینی بد عملکردی بلع

 

سرفه یا حالت خفگی در طول بلع

ناتوانی در کنترل ترشحات دهانی

صدای « مرطوب» در راه هوایی فوقانی بعد از این که فرد عمل بلع را انجام داد یا افزایش صدا بعد از زمان غذا خوردن

بلعهای مکرر برای فرو دادن یک لقمه

آپنه ی حین بلع

سابقه ای از عفونت مکرر قسمت فوقانی سیستم تنفسی یا ذات الریه

 

اگرچه VFSS آزمایشی دقیق و کارامد است، انجام آن برای هر نوزادی که با مشکلات تغذیه ای درگیر است مناسب نیست.

با وجود اینکه میدانیم رئوفلوروسکوپی اطلاعات مفیدی فراهم می آورد، دستورالعمل دقیقی برای استفاده مناسب از VFSS وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. جهت تصمیم گیری برای انجام ویدئو فلوروسکوپی (VFSS) مهم است که دید جامعی از وضعیت نوزاد شامل انتظارات از تغذیه و اینکه چگونه از اطلاعات حاصل از VFSS استفاده خواهد شد، داشته باشیم.

اگر احتمال وجود آسپیراسیون در کودک وجود دارد اما پزشکان و یا والدین تمایلی به تغییر روش های تغذیه ی دهانی ندارند (برای مثال تغذیه از راه دهان تنها یکی از لذت های محدود کودک است یا تشخیصی که در مورد کودک داده شده، ضعیف باشد.) انجام VFSS برای تأیید آسپیراسیون مناسب نیست.

 

ارزیابی و تفسیر

 

سرفه و خفگی :

سرفه و خفگی حین تغذیه می توانند نشانگر مشکل اولیه ی بلع باشند. که منجر به آسیبراسیون می شوند. همچنین می توانند نتیجه ی ناهماهنگی در مکیدن، بلعیدن و تنفس باشند.

کنترل ترشحات:

یکی از نشانه های بالینی مهم بدعملکردی بلع ناتوانی در کنترل ترشحات است. اگر کودکی نیاز به ساکشن مکرر دهانی داشته باشد، ممکن است آسیبی در بلع غیر ارادی وجود داشته باشد. تعداد ساکشن ها اغلب به میزان بدعملکردی بلع مربوط می باشد.

هرچه ساکشن بیشتری نیاز باشد، نشان دهندهی آسیب بیشتر توانایی های بلع است.

در این مورد وارد شدن بیش از حد ترشحات به حلق ممکن است باعث انسداد راه هوایی و در نتیجه کاهش سطح اکسیژن و کاهش ضربان قلب شود.

همچنین آبریزش از دهان می تواند یکی از نشانه های بدعملکردی بلع باشد که نشانگر کنترل دهانی- حرکتی ضعیف یا حس ضعیف با وجود سازوکار بلع طبیعی است.

ناتوانی در کنترل ترشحات عموما نتیجه ی راه اندازی ضعیف بلع است و ممکن است منجر به اسپیراسیون قبل یا بعد از بلع شود. چرا که ترشحات به صورت غیر ارادی به سمت حلق فوقانی و راه هوایی سر می خورند.

درگیری عصب جمجمه ای یکی از علل محتمل برای ناتوانی در کنترل ترشحات است.

عملکرد معیوب سیستم اعصاب مرکزی مانند حالتی که در آپراکسی دوران تولد دیده می شود، از دیگر دلایل است. ضایعات خاص نواحی ساقه ی مغز که در کنترل حرکتی و حسی بلع نقش دارند نیز می توانند یکی از دلایل باشند.

معمولا تغذیه از راه دهان برای کودکی که نمی تواند ترشحات را کنترل کند ایمن نیست. در این موارد نقش VFSS باید به دقت در نظر گرفته شود. برای کودکی با مشکل عمده در کنترل ترشحات دهانی، VFSS احتمالا تنها با عملکردی قابل توجه بلع را تأیید خواهد کرد. که می تواند شامل آسپیراسیون یا افزایش احتمال خطر آسیبراسیون برای کودک باشد.

در حین انجام این بررسی نوزاد در معرض تابش اشعه و احتمالا آسپیره کردن باریوم قرار خواهد گرفت. در حالی که هنوز شیوه ای برای بهبود فرایند بلع، به منظور ایمن سازی تغذیه از راه دهان شناسایی نشده است.

با وجود این VFSS می تواند یک خط پایه برای اندازه گیری تغییرات فراهم کند. توصیه می شود که انجام VFSS تا زمانی که نوزاد به کنترل نسبتا کامل ترشحات دست پیدا کند به تأخیر بیفتد.

در این زمان اطلاعات حاصل از VFSS برای تصمیم گیری در مورد شروع تغذیه ی دهانی مفید خواهد بود.

بلعیدن های مکرر:

ارزیابگر باید بررسی کند که آیا کودک قادر به قورت دادن لقمه با یک بلع است یا اینکه برای قورت دادن آن چند بلع انجام می دهد. بلعهای مکرر می توانند نشانگر این باشند که لقمه در محیط دهان به شکل مناسب سازماندهی نشده است. و بلع ممکن است به طرز مناسبی راه اندازی نشود. و / یا ممکن است حرکات دودی حلق برای قورت دادن لقمه در یک بلع کافی نباشد.

بررسی دقیق کنترل دهانی- حرکتی ممکن است علت مشکل را مشخص کند. اگر کنترل دهانی-حرکتی مناسب باشد. انجام VFSS در روشن کردن اینکه چه عاملی باعث بلعهای مکرر می شود و در جهت ارزیابی مفید بودن مداخلات ممکن، کمک می کند.

لینک های مرتبط با ” ارزیابی تغذیه ای کودک ، بلعیدن ”

اختلال بلع کودک ـ تمرین های مکیدن و بلعیدن

ارزیابی بالینی تغذیه

ارزیابی بالینی تغذیه و بلع کودکان

برخی از مشکلات کودکان شکاف کام

رفع نياز های تغذيه ای در اختلال بلع

با ما همراه باشید :

Instagram

Telegram

برچسب ها
#۰۹۹۰۱۴۱۷۷۶۳ #۰۹۹۰۹۵۰۱۴۲۸ #اختلال بلع #اختلال بلع در گرگان #اختلال بلع کودکان #اختلال تغذیه کودک #بهترین دکتر لکنت #بهترین کلینیک تغذیه #بهترین کلینیک در استان گلستان #بهترین کلینیک در گرگان #بهترین کلینیک گفتاردرمانی #بهترین مشاور تغذیه در گرگان #تغدیه کودکان #تغذیه #تغذیه در کودک اتیسم #تغذیه در لکنت #تغذیه سالم #تغذیه کودکان و نوجوانان #تغذیه و سکته #حنيف امانیان فیزیوتراپ بلع #حنیف امانیان #حنیف امانیان انجمن اتیسم #حنیف امانیان درمانگر لکنت #حنیف امانیان دکتر لکنت #حنیف امانیان صوت درمانگر #حنیف امانیان متخصص گفتاردرمانی #حنیف امانیان متخصص لکنت #دکتر امانیان #دکتر حنیف امانیان #کلینیک اختلال یادگیری #کلینیک تخصصی اختلال بلع #کلینیک تخصصی لکنت #کلینیک تغذیه یاشا #کلینیک توانبخشی یاشا #کلینیک در گرگان #کلینیک دکتر امانیان #کلینیک رژیم درمانی گرگان #کلینیک کاردرمانی #کلینیک یاشا #کلینیک یاشا در گرگان #گفتاردرمانی حنیف امانیان #مقاله دکتر حنیف امانیان #ویزیت در کلینیک

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط