بحرانهای خانواده کودک معلول
برخورد اولیه
تولد نوزاد معلول اثر عمیقی روی خانواده دارد. کودکی متولد می شود که والدین و دیگر اعضای خانواده انتظارش را نداشته اند. نوزادی با یک نقص مادرزادی آشکار و غیرطبیعی والدین را در یک شوک عاطفی قرار می دهد.
مواردی مثل اسپینا بیفیدا و سندروم داون در بدو تولد ظاهر می شوند. در حالی که معلولیتهایی مثل شنوایی یا ناتوانی های یادگیری تا مدتها مشخص نمی شوند. اگر پزشکان هم نسبت به یک وضعیت خاص شک کنند قادر نیستند بدون انجام آزمایشهای مختلف تشخیص قطعی داشته باشند.
بیشترین واکنشی که در رابطه با تولد یک کودک ناتوان مشاهده می شود افسردگی است. اغلب به صورت اندوه یا سوگواری بروز می کند. بعضی از والدین سوگواری و غم خود را مشابه مرگ یک فرد بسیار مورد علاقه شرح می دهند. مادرانی که کودک غیرعادی آنها به زندگی ادامه می دهد. بیش از مادرانی که نوزاد طبیعی خود را از دست می دهند احساس غم و رنج می کنند.
مادران همچنین تا زمانی که از شوک واقعه بیرون نیامده اند ناراحتی بیشتری از خود نشان می دهند. تکرار غصه و احساس بی کفایتی از احساسات همیشگی است. که بیشتر والدین در طول داشتن یا بزرگ کردن نوزاد غیرمعمولی تجربه می کنند.
دیگر واکنشهای اعضای خانواده شامل :
شوکه شدن، نامطمئن بودن، نا امیدی، عصبانیت، ناکامی، احساس گناه، انکار، ترس، گوشه گیری و طرد کردن است.
این اتفاق با درجه تاثیر متفاوت برای بیشتر والدین بحرانهای بزرگی بوجود می آورد.
شانتز در 1965 واکنشهای والدین را به 4 دسته تقسیم می کند.
- شوکه شدن
- فهمیدن
- دفاع کردن
- آگاهی یا پذیرش
به هر حال تحقیقات جدیدی که توسط بلچر در 1984 کامل شده پیشنهاد می کند. روشی که بیشتر متخصصان باید برای درک والدین پیش بینی رفتار آنها و کمک به قبول نوزاد معلول استفاده می کنند. نیاز به پایش و اعتبار بیشتری دارد.
آنچه ما می توانیم فرض کنیم این است که والدین کودکان معلول احساسات و واکنشهای مشترکی دارند. که در طول زمان مشخص ممکن است اتفاق افتد.
در هر حال طبیعت احساسات شدید رابطه آنها با مراحل خاص انطباقی که به تدریج برای هر فرد و جمع خانواده پیش می آید از شخصی به شخص دیگر فرق می کند.
با توجه به گونه های متفاوت احساسات ممکن است بعضی از مراحل یا تمام آنها همراه با یکدیگر رخ بدهند. احساسات مربوط به یک مرحله ممکن است مجددا در زمان دیگری آشکار شود. امکان دارد برای بعضی از والدین انطباق در یک زمان مشخص اتفاق افتد. در صورتی که برای عده ای دیگر این تطابق بدون گذشتن از مراحل ترتیبی انجام گیرد.
تحقیقات بیشتر ما را در درک روابط پیچیده میان این عوامل و واکنشها که والدین و دیگر اعضای خانواده در طول عمر یک کودک معلول از خود نشان می دهند. یاری خواهد داد. به هر حال می توان گفت که پروسه تطبیق برای والدین مستمر و شخصی است.
در مجموع پدران و مادران کودکان معلول به صورتهای گوناگون تحت تاثیر این مساله قرار می گیرند. حدود و ترتیب احساسات می تواند بسیار متغیر باشد.
بعضی از والدین مراحل مشخصی را طی می کنند. در حالی که بعضی دیگر شدت کمتر یا بیشتر در عواطف و احساسات از خود نشان می دهند.
یادگیری کودک کم توان ذهنی و توصیه های آموزشی
مراکز تشخیص معلول ذهنی و مشاوره
واکنشهای والدین به تولد کودک معلول
اثرات کودک استثنایی در خانواده
با ما در ارتباط باشید.