ویژگی های شناختی کودکان اتیستیک

 اختلال توجه

تحقیقات بسیاری در مورد اختلال توجه در کودکان اتیستیک انجام شده است. مطالعات اولیه بر روی این کودکان بیانگر نوعی نقص در توانایی تعدیل و یا متعادل کردن شدت برانگیختگی در زمان مواجه شدن با محرک ها می باشد. آنها ممکن است در مقابل محرک های دیداری و یا شنیداری خاص به طور افراطی و تفریطی برانگیخته شوند.

بسیاری از کودکان اتیستیک در موقعیت یادگیری تنها به جز یا نشانه‌ای از مجموعه نشانه های موجود در یک محرک توجه و یا تمرکز افراطی نشان می دهند. این تمرکز زیاد و بیش از اندازه آنها تنها بر یک جز از اجزای یک پدیده عامل بازدارنده است در راه تغییر توجه آن‌ها از یک محرک به محرک دیگر. حتی آن عده از کودکان اتیستیک که دارای کنش های برتر هوشی یا متوسط و نزدیک به متوسط می باشند و مشکلاتی نیز در جابجایی توجه از یک محرک به دیگری را دارند.

این الگوی نقص توجه کودکان اتیستیک را از سایر کودکان دارای اختلالات، مانند کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی، کمبود توجه یا سایر اختلالات مربوط به دوران طفولیت که به نوعی دارای مشکلات توجه می باشند متمایز می کند.

بنابراین کودکان اتیستیک به دلیل مشکلاتی که در توجه به محرک ها نشان می دهند. به وضوح دچار فراموشی شده یا از توجه به محرک ها اجتناب می‌کنند. یا به طور افراطی به یک محرک تمرکز نشان می دهند. بسیاری از این کودکان گاهی به طور گزینشی از محرک های اجتماعی اجتناب می کنند. زیرا نمی توانند بین معانی آنها وحدتی ایجاد نمایند. آنها ممکن است. بیشتر به جنبه‌های برجسته یک محرک توجه نشان دهند. تا سایر ابعاد آن و نیز با دخالت محرک های نا مربوط به آسانی دچار حواس پرتی شوند. ناتوانی در بیش انتخابی محرکها اصطلاحی است. برای توصیف این پدیده که افراد مبتلا به اتیسم بر یک جنبه از یک محرک توجه دارند و از توجه به سایر جنبه ها غفلت می‌کنند.

ویژگی های شناختی کودکان اتیستیک

 کنش های هوشی

اکثریت  کودکان اتیستیک دارای بهره هوشی کمتر از ۷۰ میباشند. نزدیک به نیمی از این کودکان از عقب ماندگی ذهنی شدید تا عمیق رنج می‌برند. همچنین مطالعات نشان می‌دهد که دختران اتیستیک در مقایسه با پسران از نمرات هوشی پایین تری برخوردارند. در میان دختران اتیستیک افراد دارای عملکرد بالای هوشی کمتر از پسران مشاهده می شوند.

کودکان اتیستیک طیف گسترده‌ای از نقاط ضعف و قوت را در آزمون های شناختی نشان می دهند. به طور معمول این گروه از کودکان در انجام تکالیف ای که زبان را در بر می گیرد و یا دارای استدلال های مفهومی و انتزاعی می باشد ،مشکل دارند. آنچه بیان می شود گویا برای آنها فاقد تصور معنایی و مفهومی بوده و صرفاً جنبه تحت الفظی دارد. اینگونه مشکلات هوشی حتی در افراد اتیستیک دارای عملکرد برتر نیز مشاهده می شود.

بسیاری از مطالعات، هوش عملی این افراد را بیشتر از کلامی گزارش نموده اند. به طور کلی توانایی استدلال انتزاعی،، مفهومی، داوری اجتماعی و توانایی استدلال درباره افکار دیگران در این گروه ضعیف میباشد.

بسیاری از تحقیقات انجام شده تنوعی از عملکرد شناختی را در میان کودکان طیف اتیسم نشان می دهد. برای مثال برخی مطالعات بیانگر تفاوت نیمرخ شناختی افراد آسپرگر و اتیستیک می‌باشد. هوشبهر کلامی افراد آسپرگر به طور قابل ملاحظه بالاتر از افراد اتیستیک می باشد. درعوض نقایصی را در مهارتهای حرکتی درشت و ضعیف از خود نشان می دهند.

مطالعه بر روی کودکان اتیستیک و آسپرگر این را نشان می‌دهد که کودکان آسپرگر برخلاف کودکان اتیستیک از هوشبهر کلامی برتر از عملی برخوردارند اما این آزمودنیها نقایصی را در آزمونهای توانایی حرکتی درشت و ظریف، هماهنگی دیداری- حرکتی، ادراک، سیستم وستیبولار، حافظه بینایی و درک مفاهیم غیرکلامی دارند. برعکس، آزمودنی های دارای عملکرد بالای اوتیسم در اینگونه خورده آزمون‌ها به خوبی عمل کردند. اما در ادراک شنیداری، حافظه کلامی، حساب، گنجه لغات و بروندادهای کلامی نقص نشان دادند.

مهارت های تحصیلی

 نیمرخ عملکرد مشاهده شده در ارزیابی های تحصیلی افراد اتیستیک شبیه به آن چیزی است. که در آزمون های هوش آنها به دست آمده است. هنگام ورود به مدرسه توانایی های مکانیکی و کاربردی در آنها دست نخورده و بی عیب می باشد. اما برعکس توانایی‌های استفاده از مفاهیم انتزاعی، مفهومی و معنایی دارای نقص می باشد.

در کودکان اتیستیک توانایی خواندن در حوزه‌های خواندن شفاهی، هجی کردن و خواندن تک کلمه ای خوب است. ولی ادراک خواندن در آنها به مراتب ضعیف است. الگوی خواندن در آنها در پیشرفته ترین شکل خود هایپرلکسیا نامیده می شود. این اصطلاح برای توصیف افرادی با مهارت های بالا در هجی کردن، تشخیص کلمه و توانایی رمزگذاری در خواندن اطلاق می شود که به طور قابل ملاحظه بهتر از آنچه اندازه های ذهنی و هوشی آنها پیش بینی می کند عمل می‌نمایند. اما در مهارتهای ادراک خواندن مشکل دارند.

الگوی خواندن در کودکان اتیستیک کاملا از آنچه در کودکان نارساخوان وجود دارد متفاوت است. افراد مبتلا به نارسایی خوانی  نقایصی را در اندازه‌های صدا شناسی و هجی کردن نشان داده‌اند اما در مهارتهای مربوط به ادراک و معانی توانایی خوبی را از خود نشان دادند. در حالی که افراد اتیستیک الگوی مخالفی را از خود نشان داده‌اند. بنابراین نمی توان به سادگی نقاط قوت و ضعف مشاهده‌شده در الگوی خواندن افراد اتیستیک را ناشی از ناتوانایی های معمولی یادگیری دانست بلکه یک الگوی منحصر به فرد می باشد.

کار تجربی بسیار کمی در زمینه ارزیابی توانایی ریاضیات و دیگر توانایی های تحصیلی در افراد اوتیستیک انجام شده است:آن ها نقایصی را در جنبه های کاربردی ریاضیات نشان ندادند اما در حوزه های مفهومی آن بیشتر دچار نارسایی بودند. این دریافتها نیاز به مطالعه و تحقیقات بیشتری دارد.

ویژگی های شناختی در کودکان اتیستیک

توانایی های برجسته در افراد اوتیستیک

 مطالعات اولیه در مورد افراد اتیستیک نشانگر موارد متعددی از توانایی‌های برجسته در این افراد می باشد. حدود ۱۰ درصد افراد اتیستیک در برخی از توانایی ها برجستگی خاصی را به نمایش می‌گذارند. برخی از آنها درخشش بیشتری از یک توانایی را نشان می دهند. انواع استعداد های برجسته در این گروه شامل ریاضیات به ویژه محاسبات، موسیقی، هنر، توانایی های مکانیکی، حافظه، دانش جغرافیا می باشد.

اغلب این افراد بر اساس گزارش والدین خود استعداد برجسته خود را حداقل در ۴ سالگی و حداکثر در ۱۰ سالگی به نمایش گذاشته اند. این افراد بیشتر از آنچه که بتوانند توانایی خود را توصیف نمایند، عمل می کنند. برخی مطالعات تحلیل های دقیق و روشن از استعداد این افراد ارائه دادند. این پژوهش ها است اظهار می دارند. که بسیاری از اشتغالات ذهنی، وسواسی و رفتارهای تکراری با نبوغ و توانایی‌های آنها ارتباط دارند.

همچنین پژوهش ها بیان می کند که توانایی های این کودکان در مورد حافظه تنها مبتنی بر وجه طوطی وار آنها در مورد روزها و تاریخ نیست بلکه شامل استراتژیها و محاسبات ناظر بر قواعد نیز می باشد.

یک نسبت اساسی از افراد اتیستیک برجستگی قابل توجه در تکلیف طراحی قطعات در مقایسه با دیگر خرده تست های هوشی نشان داده‌اند.  این توانایی آنها بی ارتباط به علاقه آنها به قطعات، حلقه ها و اجزای یک کل یا یک پدیده واحد نیست. این توانایی و مهارت می‌تواند در برجستگی آنها در طراحی و نقاشی موثر باشد. شاید به همین دلیل در موسیقی از توانایی ویژه ای در تمیز صداهای زیر و بم و ترتیب اجزای آن در یک کلیت قطعه موسیقی برخوردار می باشند.

اینستاگرام کلینیک یاشا ـ ویژگی های شناختی در کودکان اتیستیک

اختلالات یادگیری

اختلال در خواندن Dyslexia

روش ABA

حافظه و توجه در اتیسم

موسیقی درمانی در اتیسم

  1. میم دال

    ۷ تیر ۱۴۰۰

    مختصر و مفید . عالی بود

  2. سارا گودرزی

    ۷ تیر ۱۴۰۰

    مشاهده این سری ویژگیها الزاما نشون دهنده اتیسمه?

  3. اقبال

    ۷ تیر ۱۴۰۰

    لطفا کیس ریپورتای جالب انگیز هم بزارین از کیسای روانشناسی و ...

    1. انجمن اتیسم استان گلستان

      ۷ تیر ۱۴۰۰

      ماهم همین نظر رو داریم

  4. اختلالات نافذ رشد – کلینیک یاشاـ دکتر حنیف امانیان ـ۰۹۹۰۹۵۰۱۴۲۸

    ۹ تیر ۱۴۰۰

    […] ویژگی های شناختی کودکان اتیستیک […]

  5. تشخیص افتراقی اتیسم- Autism Differential Diagnosis – کلینیک یاشاـ 09909501428

    ۲۰ تیر ۱۴۰۰

    […] ویژگی های شناختی کودکان اتیستیک […]

  6. اختلال رفتاری – کلینیک یاشاـ دکتر حنیف امانیان ـ۰۹۹۰۹۵۰۱۴۲۸-۰۹۹۰۱۴۱۷۷۶۳

    ۳ مرداد ۱۴۰۰

    […] ویژگی های شناختی کودکان اتیستیک […]

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط