کمرویی یا کودک خجالتی
*تعریف*:
کمرویینوعی احساس ناراحتی یا ترس است که به واسطه افراد دیگر به خصوص در شرایط جدید یا در میان افراد غریبه یا نا اشنا بوجود می آید. این احساس ناخوشایندی از خودآگاهی است – ترس از آنچه برخی اعتقاد دارند دیگران فکر می کنند.
این ترس قدرت این را دارد توانایی فرد را در انجام یا گفتن آنچه را کمیخواد می خواهد . مهار ومتوقف کند.همچنین قادر است از ایجاد روابط سالم جلوگیری کند.
کمرویی اغلب با عزت نفس پایین در ارتباط است. و همچنین ممکن است یکی از دلایل اضطراب اجتماعی نیز باشد.
انواع کمرویی:
کمرویی قادر است در قدرت متفاوت باشد. بسیاری از افراد احساس خفیف ناراحتی می کنند که به اسانی بر طرف می شوند وقایا حل است .بعضی دیگر دیگر از موقعیت های اجتماعی ترس شدید دارند و این ترس می تواند ناتوان کننده و سرکوب کننده باشد. مهار ، استرس،خروج از فعالیت های اجتماعی ، اضطراب و افسردگی می تواند از نشانه های کمرویی باشد.
کمرویی طیف گسترده ای از رفتارها را در بر می گیرد. طبیعی است که کودکان در مواقع جدید احساس خجالت کنند. برداشت از کمرویی نیز ممکن است فرهنگی باشد.
برخی فرهنگ ها ، مانند بسیاری از ایالات متحده ، تمایل دارند که آن را منفی بپندارند برخی دیگر ، مانند برخی فرهنگهای آسیایی ، تمایل دارند که خجالتی را مثبت تر بدانند.
*دلایل کمرویی*:
حدود 15 درصد از نوزادان با گرایش به کمرویی متولد می شوند تحقیقات نشان داده تفاوتهای بیولوژیکی در مغز افراد خجالتی وجود دارد.
اما تمایل وکشش به کمرویی نیز تحت تأثیر تجربیات اجتماعی است. اعتقاد بر این است که بیشتر کودکان خجالتی به دلیل تعامل با والدین ، کمرویی ایجاد می کنند.
والدینی که می توانند باعث خجالتی شدن فرزندانشان شوند معمولا بی پروا واقتدار گرایانه رفتار میکنند کودکانی ممکن است در رشد مهارت های اجتماعی دچار مشکل شوند معمولا اجازه ندارند چیزهایی را تجربه کنند
یک رویکرد گرم و دلسوز در تربیت فرزندان معمولاً موجب می شود که آنها راحت تر در کنار دیگران باشند.
مدارس ، محله ها ، اجتماعات و فرهنگ همهدر شکل دهی کودک سهیم هستند. ارتباطاتی که کودک در این شبکه ها برقرار می کند به پیشرفت آنها کمک می کند. کودکان با والدین خجالتی ممکن است از این رفتار تقلید کنند.
در بزرگسالان ، محیط های کاری بسیار حساس تحقیر عمومی می تواند منجر به کمرویی شود.
دنبال چه چیزی میگردی؟؟
همه کودکانی که تنها با خوشحالی بازی می کنند خجالتی نیستند. ترس و اضطراب نیز عناصر کمرویی هستند.
یکی از اولین نشانه هایی که شرم بودن کودک می تواند باعث نگرانی شود این است که آنها هرگز نمی خواهند سمت والدین خودشان را رها کنند
کودکانی که در تحصیلات خود عمل ضعیفی می کنند و یا دوست داشتن دوست سختی دارند ، باید از کمرویی ارزیابی شوند. کسانی که قربانی قلدری شده اند در معرض خطر ابتلا به کمرویی هستند.
کودکانی که به طور مداوم مورد تمسخر قرار می گیرند ، ممکن است رفتار پرخاشگرانه را به عنوان غرامت خجالتی از خود نشان دهند کسانی که غفلت را تجربه کرده اند نیز در معرض خطر هستند.
*چگونه کمرویی تشخیص داده می شود*؟
بعضی اوقات ، کودکان خجالتی تشخیص داده نمی شوند و تحت درمان قرار می گیرند. برخلاف بسیاری از اختلالات عاطفی دیگر ، کمرویی اغلب منجر به ایجاد مشکل در کودک نمی شود. غالباً ، هیچ تمرینی یا رفتار پرخاشگرانه ای برای بالا بردن پرچم های قرمز و تشویق درمان وجود ندارد.
طبق اعلام اتحاد ملی بیماری های روانی ، اضطراب – که بیش از خجالتی است – تقریباً 7 درصد کودکان 3 تا 17 ساله در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد.
درمانگران می توانند با درگیر کردن آنها در فعالیت هایی از قبیل نمادها و بازی های تخته ، کودک را از کمرویی ارزیابی کنند. همچنین ممکن است از عروسک ها و عروسک ها برای باز کردن کودک استفاده کنند.
*چگونگیرفتار کردن با شرم*
غلبه و مقابله بر کمرویی شدید می تواند برای رشد عزت نفس سالم ضروری باشد. کمرویی می تواند منجر به مشکلات در مدرسه و مشکلات در ایجاد روابط شود.
روان درمانی قادر است به کودکان در مقابله با کمرویی یاری رساند . از آنها می توان مهارتهای اجتماعی آموخت ، چگونه از کمرویی خود آگاهی داشته باشند و روشهایی برای درک اینکه شرمساری آنها نتیجه تفکر غیر منطقی است.
تکنیک های آرامش مانند تنفس عمیق می تواند کودکان و بزرگسالان را در مقابله با اضطراب کمک کند ، که ممکن است زمینه ساز شرم باشد. گروه درمانی نیز می تواند در کودکان و بزرگسالانی که دچار کمرویی هستند ، مفید باشد..
در موارد نادر ، دارو توانسته است تسکین موقت از کمرویی داشتی
*جلوگیری از کمرویی ـ کودک خجالتی
برای جلوگیری یا مدیریت شرم ، والدین و سرپرستان می توانند به کودکان در توسعه مهارتهای زیر کمک کنند:
*مقابله با تغییر*
۱-مدیریت عصبانیت
۲-با استفاده از طنز
۳-شفقت نشان دادن
۴-قاطع بودن
۵-مهربان بودن
۶-کمک به دیگران
۷-نگه داشتن اسرار
همه این توانایی ها کودکان را قادر میسازد تا در جمع همسالان خود سهولت داشته باشند.
✏✒🖋 مهسا فرزین (متخصص روانشناسی)
کلینیک تخصصی یاشا
گرگان عدالت ۳۴
32326671☎️
32323907☎️
09909501428
09901417763
اینستاگرام کلینیک یاشا ـ خدمات گفتاردرمانی ـکاردرمانی ـ روانشناسی در گرگان
اختلال هیجانی_رفتاری و آشفتگی عاطفی چیست؟
تشخیص اختلال حسی ـ پرسش و پاسخ افتراق با کودک خجالتی و کمرویی کودک
اختلال حسی ـ پرسش و پاسخ ـافتراق با کمرویی کودک و کودک خجالتی