تکامل ادراک بینایی
تکامل ادراک بینایی سالم به دو اصل پایه نیازمند است:
- حضور نور (استاندارد، نور خورشید است)
- یکپارچگی قوی همه تجربه های حسی بدن
بینایی، شنوایی، لامسه و بویایی و همینطور تعادل و حرکت (حس دهلیزی) و کنترل عضلانی ( حس عمقی ) همگی در ادراک بینایی نقش دارد.
کلیه این حواس از طبیعت برخاسته است که توسط نیروی جاذبه و در حضور دائمی نور خورشید اداره می شود. تجربه زندگی در محیط خارج از خانه، در تعامل با دنیای طبیعی، میراث است. خواه کودک باشیم یا بزرگسال، درمانگر یا مراجع.
سلامتی ما و زمین به تحلیل این ارتباط و عمل کردن طبق آن وابسته است. این تمرینات، بر اساس تئوری های مطرح شده در کاردرمانی از جمله اصل معنادار بودن و لذت بخش بودن تمرینات، طراحی شده است. به عبارت دیگر، اثبات شده که یادگیری تمرینات لذت بخش، راحت تر خواهد بود.
هر تمرین باید بر اساس شرایط محیطی و ویژگیهای مراجع، قابل تغییر باشد.
به ایده هایتان اجازه پرواز بدهید تا از این فعالیتها سود بیشتری ببرید. روند درمان، حاصل همکاری بین درمانگر و مراجع است. تمرین ها در محیط طبیعی و در نور خورشید مفیدتر خواهند بود.
کاردرمانگران و بینایی سنجها حیطه مشترکی بر اساس جنبه های بینایی پردازش و یکپارچگی حسی بنا نهادند. این دو تخصص می توانند در کنار یکدیگر به دیدگاه کاملتری جهت درمان و آموزش برسند.
در ادامه به دیدگاههای دو تخصص کاردرمانی و بینایی سنجی رفتاری اشاره خواهد شد که به درک هم پوشانی ها و تمرینات این کتاب کمک خواهد کرد.
دیدگاه بینایی سنج های رفتاری
مدل رفتاری بینایی در دهه ۱۹۲۰ توسط دکتر آرم اسکفینگتون شکل گرفت. نقل قولی از دکتر اسکنینگتون مبنای فلسفی بینایی سنجی رفتاری را بیان می کند:
“بینایی جزء جداگانه ای از سیستم حسی انسان نیست و با عملکرد کلی انسان یکپارچه است. بینایی اموخته می شود. بنابراین قابل آموزش است. بسیاری از مشکلات بینایی از عوامل محیطی برخاسته اند. این مشکلات می تواند تکاملی و یا ناشی از تروما باشد. بینایی سنجهای رفتاری به پیشگیری و ارتقای عملکرد بینایی می پردازند.
دیدگاه کاردرمانگران
از آغاز دهه ۱۹۰۰، این اعتقاد که فعالیتهای هدفمند محور اصلی زندگی انسان است در کاردرمانی شکل گرفت. نقل قول زیر از انجمن کاردرمانی امریکا گرفته شده است:
“انسان فرد فعالی است که تکامل او تحت تاثیر فعالیتهای هدفمند است. با استفاده از ظرفیت انسان برای ایجاد انگیزه درونی، از طریق فعالیتهای هدفمند می توان سلامت جسمی، روانی، محیط اجتماعی و فیزیکی را تحت تاثیر قرار داد. انسان همواره در طول زندگی در حال انطباق با شرایط جدید است. انطباق به معنای تغییر در عملکرد است که خود شکوفایی و بقا را شکل می دهد. کاردرمانی بر سه حیطه عملکردی مهم تاکید می کند: خود مراقبتی، کار و تفریح .”
فعالیتهای معرفی شده ، هدفمند، بازی گونه، قابل استفاده در زندگی روزمره و حاصل همکاری و خلاقیت درمانگران و مراجعین است. یادآوری این نکته ضروری است که این، ابزاری برای تشخیص مشکلات بینایی و جایگزینی برای کاردرمانی و بینایی سنجی نیست و باید به موازات ارزیابی های معمول چشم پزشکی و همچنین در صورت وجود مشکل در ادراک بینایی و یکپارچگی حسی، مشورت با کاردرمانگر استفاده شود.
بینایی در رشد آنتوژنیک (مسیر تکامل مورد انتظار از کودک) و فیلوژنیک (مسیر تکامل انسان در طول زمان) یکی از حواس پایه است. با تکامل و پیچیدگی سیستم عصبی عملکرد بینایی نیز پیچیده تر خواهد شد. همانطور که سیستم بینایی در حفاظت و بقای حیوانات نقش بسزایی دارد در انسان نیز هنگام تجربه استرس یا صدمه، به آگهی اولیه و عملکرد حفظ حیات کمک خواهد کرد.
در حالیکه در انسان بینایی با سایر حسها، هیجان و حافظه ن ارتباط است. و نهایتا به ادراک می انجامد. مناطق مغزی مربوط به بینایی برای تکامل به تجربه مناسب نیازمند هستند.
برای درک ارتباط بینایی با تجربه های بدنی مانند ارتعاش، حرکت، بو و لمس، حس لمس موارد زیر را تصور کنید:
- مخمل
- خز خرگوشی
- گلبرگ رز
- برف
- بچه گربه
- شربت چسبناک
- چوب شور
- تیغ خودتراش
آیا موارد فوق را لمس کرده اید یا از لمس آنها دست را پس کشیده اید؟. آیا خاطرات و هیجانات در واکنش شما دخیل بوده است؟
حالا موارد زیر را تصور کنید:
- راه رفتن در گل و لای
- اسکی
- غلت زدن در برگها
- سقوط آزاد
- دوش آب سرد
- قدم زدن روی سطح ماه
- پرش از روی بام
لینک های مرتبط با ” ادراک بینایی ”
با ما در ارتباط باشید :