لکنت پیشرفته
آخرین درجه لکنت رشدی لکنت پیشرفته می باشد. که در تشخیص آن بیشتر به سن افراد دارای لکنت اهمیت داده می شود. تا تفاوتها در الگوی لکنت یا فرآیندهای زیربنایی آن. این درجه پیشرفته به جوانان و بزرگسالان تعلق دارد. اما مهم است توجه شود که بعضی از جوانان و بزرگسالان دارای لکنت تا این مرحله پیشرفت نمی کنند.
ویژگیهای لکنت پیشرفته
اغلب فراوانی وقوع رفتارهای اصلی طولانی تر بوده. گیرهای پرفشار اغلب با لرزش لبها، زبان یا فک همراه است. همچنین تکرار و کشیده گویی نیز وجود دارد.
لکنت ممکن است در برخی افراد در زمانی که رفتارهای اجتنابی بیشتری استفاده می کنند افزایش یابد.
الگوهای پیچیده از رفتارهای اجتنابی و رهایی در فرد وجود دارد. و آنها ممکن است خیلی سریع و آنقدر عادتی باشد که او نداند چه می کند.
احساس ترس، دستپاچگی، شرمندگی بسیار قوی است. همچنین احساسات منفی درباره خود به عنوان شخصی درمانده وقتی که لکنت می کند وجود دارد. که این درک از خود ممکن است پیشرونده و روبه بدتر شدن باشد.
طیف وسیعی از انواع درمانها از جمله رویکردهای درمان انفرادی و گروهی، درمان فشرده و غیر فشرده، درمان دارویی و استفاده از وسایل کمکی برای لکنت پیشرفته وجود دارد.
روشهای درمانی لکنت پیشرفته
به طور کلی برای درمان لکنت پیشرفته دو دیدگاه درمانی وجود دارد.
- آنهایی که فقط آشفتگیهای حرکتی گفتاری ای که منجر به لکنت می شوند را هدف قرار می دهند.
- آنهایی که بر روی مسائل شناختی و عاطفی به منظور زندگی با لکنت تاکید دارند.
برخی درمانگران نیز تکنیکهای روانتر صحبت کردن و روانتر لکنت کردن را به همراه فاکتورهای شناختی و عاطفی در قالب چارچوبی یکپارچه در درمان به کار می برند.
در راستای دستیابی به گفتار روان آن دسته از درمانهایی که جنبه های مختلف تولید گفتار از قبیل تنفس، آواسازی و تولید را مورد هدف قرار می دهند. درمانهای بازسازی گفتار نامیده می شوند.
تا کنون نزدیک به سیزده درمان بازسازی گفتار برای بزرگسالان ارائه شده است. در بیشتر این برنامه ها تلاش بر این است که با استفاده از رویکرد رفتارگرایی، برونداد گفتاری روانتری جایگزین لکنت گردد.
برنامه کمپرداون
برنامه کمپرداون یکی از برنامه های بازسازی گفتار برای بزرگسالان دارای لکنت است. اهداف این برنامه کمک به مراجعین در کسب گفتار بدون لکنت طبیعی و حفظ آن طی مکالمات روزمره تا جایی که امکان پذیر است می باشد.
برنامه کمپرداون از 4 مرحله تشکیل شده است.
- جلسات آموزشی
- ایجاد گفتار بدون لکنت در داخل کلینیک
- جلسات برطرف کردن مشکل
- تثبیت
ویژگیهای برنامه درمانی کمپرداون
یک برنامه درمانی رفتاری مبتنی بر گفتار کشیده است. که با تقلید از نمونه استاندارد فراگرفته می شود.
شامل مقادیر درجه بندی درمانگر و مراجع جهت سنجش شدت لکنت و طبیعی بودن گفتار می باشد.
به مقیاسهای شمارش لکنت نیازی ندارد و از این رو تجهیزات و وسایل محدودی لازم است.
به جای آنکه رویه گرا باشد مفهومگرا است. بدین معنی که ساختار برنامه به گونه ای طراحی شده که می توان آن را در قالب الگوهای متعدد ارائه خدمات مطابق با نیاز مراجع اجرا نمود.
تقریبا به 15 تا 20 ساعت وقت از جانب درمانگر نیاز دارد. و درنتیجه در مقایسه با درمانهای قدیمی اثربخش تر است.
لینکهای مرتبط:
انواع روش های درمانی لکنت زبان
با ما در ارتباط باشید در:
عالی بود