جهش انتخابی یا لالی انتخابی
تعریف:جهش انتخابی به نوعی اختلال اضطراب شدید گفته می شود که در آن فرد قادر به صحبت در موقعیت های خاص اجتماعی نمیباشد، از جمله با همکلاسی های خود در مدرسه یا با اقوامی که اغلب اوقات نمی بیند.این بیماری معمولاً در دوران کودکی شروع می شود و در صورتی ک درمان نشود ، می تواند تا بزرگسالی ادامه یابد.
کودک یا بزرگسالی ک مبتلا به جهش انتخابی است، در بعضی مواقع امتناع نمی کند و یا صحبت نمی کند ، آنها به معنای واقعی کلمه قادر به صحبت نیستند.
انتظار برای صحبت با افراد خاص ، باعث ایجاد واکنش یخ با احساس وحشت می شود ، مانند یک مورد بد از ترس صحنه ، و صحبت کردن غیرممکن است.
با گذشتن زمان ، فرد می اموزد موقعیت هایی را که این واکنش پریشانی را تحریک می کند پیش بینی کند و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از آنها انجام دهد.
با این حال ، افرادی ک دارای جهش انتخابی هستند قادر به صحبت آزادانه با افراد خاص ، مانند خانواده و دوستان نزدیک هستند ، در حالی که هیچ کس دیگری در این زمینه نیست که بتواند پاسخ یخ زدگی را ایجاد کند.
جهش انتخابی در حدود 1 از 140 کودک خردسال مبتلا است. بیشتر در دختران و کودکانی که زبان دوم را یاد می گیرند ، مانند کسانی که اخیراً از کشور محل تولد خود مهاجرت کرده اند ، شایع تر است.
نشانه های جهش انتخابی(لالی انتخابی)
جهش انتخابی معمولاً در اوایل کودکی ، از سن 2 تا 4 سالگی شروع می شود.اغلب اوقات وقتی کودک شروع به تعامل و ارتباط با افراد خارج از خانواده خود می کند. مانند زمان شروع مهد کودک یا مدرسه ، این اختلال مشاهده می شود.
علائم اصلی هشدار و جهش انتخابی تضاد مشخص در توانایی کودک در تعامل با افراد مختلف است. که با یک سکون ناگهانی و بیان صورت منجمد هنگامی که انتظار می رود. با کسی که خارج از منطقه راحتی خود است صحبت می کند. مشخص می شود و مارا اگاه می سازد.
آنها ممکن است از تماس چشمی جلوگیری کنند و اینگونه به نظر می رسد:
عصبی ، مضطرب یا بی دست و پا از نظر اجتماعی
بی ادب ، بی علاقه یا دلیر
چسبناک
خجالتی و عقب نشینی
سفت ، تنش یا هماهنگی ضعیف
سرسخت یا پرخاشگر ، وقتی از مدرسه به خانه می آیند و یا وقتی از والدین مورد سؤال قرار می گیرند ، دچار خنجر می شوند.کودکان با اعتماد به نفس بیشتری که دارای جهش انتخابی هستند می توانند از حرکات بدن برای برقراری ارتباط استفاده کنند.
– به عنوان مثال :، آنها ممکن است برای “بله” گره بزنند یا سر خود را برای “نه” تکان دهند.
اما کودکان مبتلا به شدت بیشتری تمایل دارند از هر نوع ارتباط – گفتاری ، نوشتاری یا حرکاتی – خودداری کنند. ممکن است بعضی از کودکان با چند کلمه پاسخ دهند ، یا ممکن است با صدای تغییر یافته مانند (زمزمه )صحبت کنند.
دلایلی باعث جهش انتخابی (لالی انتخابی)می شود؟
کارشناسان جهش انتخابی را ترس (هراسی) از صحبت با افراد خاص می دانندو علت ان . همیشه مشخص نیست ، اما شناخته شده و ثابت شده است که با اضطراب همراه است.کودک معمولاً تمایل به اضطراب خواهد داشت و در گرفتن اتفاقات روزمره در کنار خود مشکل دارد.بسیاری از کودکان هنگام جدا شدن از والدین .این می تواند باعث شود که آنها در هنگام غرق. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد. کودکانی که دارای جهش انتخابی هستند ، بیشتر از هر کودک دیگری سوء استفاده ، بی توجهی یا تروما را تجربه کرده اند.
وقتی جهش به عنوان علائم استرس پس از آسیب وارد می شود ، از الگوی بسیار متفاوتی پیروی می کند و کودک به طور ناگهانی صحبت در محیط هایی را که قبلاً مشکلی نداشته اند متوقف می کند.
با این وجود ، در صورت عدم توجه به محرکها ، کودک می تواند منجر به جهش انتخابی شود و کودک اضطراب عمومی تری در مورد ارتباط برقرار کند.تصور غلط دیگر این است که کودکی که دارای جهش انتخابی است. کنترل یا دستکاری می کند ، یا مبتلا به اتیسم است. هیچ ارتباطی بین جهش انتخابی و اوتیسم وجود ندارد. اگرچه ممکن است کودک هر دو اختلال را داشته باشد.
تشخیص جهش انتخابی (لالی انتخابی):
موتاسیسم انتخابی درمان نشدقادر است به انزوا ، عزت نفس پایین و اختلال اضطراب اجتماعی منجر شود. در صورت عدم موفقیت و درمان ، می تواند در بزرگسالی و بزرگسالی نیز ادامه یابد.
تشخیص در کودکان
اگر کودک در سنین پایین تشخیص داده شود و این اختلال شناسایی شود و به درستی مدیریت شود ، می تواند با موفقیت بر موتیسم انتخابی غلبه کند و ان را برطرف نمیاید. مهم است که جهش انتخابی در اوایل خانواده ها و مدارس به رسمیت شناخته شود تا بتوانند با هم همکاری داشته باشند تا اضطراب کودک کاهش یابد. کارکنان در تنظیمات سالهای اولیه و مدارس ممکن است آموزش ببینند تا بتوانند پشتیبانی مناسبی را ارائه دهند.
اگر حدس شما بر این است ک کودک شما دارای جهش انتخابی است و کمک در دسترس نیست ، یا نگرانی های دیگری وجود دارد – به عنوان مثال کودک در تلاش برای درک دستورالعمل ها یا پیروی از روال ها – به دنبال تشخیص رسمی از یک گفتار و زبان درمانی متخصص است.
شما می توانید به طور مستقیم با یک کلینیک گفتار و زبان درمانی تماس بگیرید یا با یک بازدید کننده سلامتی یا پزشک عمومی مشورت نمایید، که می تواند شما را ارجاع دهد. این عقیده و نظر را قبول نکنید که فرزند شما از آن رشد خواهد کرد یا آنها “فقط خجالتی” هستند.
ممکن است کودکان بزرگتر نیز نیاز به مراجعه به یک متخصص بهداشت روان یا روانشناس آموزشی مدرسه داشته باشند.
*مشکلات مرتبط لالی انتخابی*
کودک مبتلا به جهش انتخابی غالباً ترس و اضطراب اجتماعی دیگری را به همراه دارند و ممکن است مشکلات اضافی در گفتار و زبان خود نیز داشته باشد.
آنها غالباً از انجام هر کاری که توجه آنها را جلب می کند ، احتیاط و مقاومت میکنند، چرا ک تصور دارند با این کار ، مردم انتظار دارند که از آنها صحبت کنند.
حوادث و عفونت های ادراری ممکن است به دلیل عدم توانایی درخواست استفاده از توالت و نگه داشتن ساعت ها به طور همزمان باشد. کودکان در سن مدرسه ممکن است در طول روز از خوردن و آشامیدن خودداری کنند ، بنابراین نیازی به بهانه گرفتن خود ندارند.
کودکان ممکن است در انجام تکالیف یا مباحث خاصی مشکل داشته باشند زیرا توانایی طرح سؤال در کلاس را ندارند
نوجوانان ممکن است استقلال نداشته باشند زیرا می ترسند خانه را همراهی نکنند. و بزرگسالان ممکن است فاقد صلاحیت باشند زیرا قادر به شرکت در زندگی دانشگاهی یا مصاحبه های بعدی نیستند.
*درمان جهش انتخابی(لالی انتخابی)*
با استفاده و رسیدگی مناسب و مداخله به هنگام، اکثر کودکان قادر به غلبه بر جهش انتخابی هستند. اما هر چه سن آنها هنگام تشخیص بیماری مسن تر باشد ، درمان مدت زمان بیشتری طول می کشد.
*اثربخشی درمان به این موارد بستگی دارد*:
مدتی ک فرد شخص دارای جهش انتخابی بوده است
آیا آنها ارتباطات اضافی یا مشکلات یادگیری یا اضطراب دارند یا ندارند
همکاری همه افراد درگیر آموزش و زندگی خانوادگی است
درمان به خود صحبت کردن متمرکز نمی شود بلکه باعث می شود اضطراب مرتبط با صحبت کردن را کاهش پیدا کند.
این کار با فشار آوردن به فرد برای صحبت کردن اغاز می شود. آنها سپس باید به تدریج از آرامش در مدرسه ، مهد کودک یا محیط اجتماعی خود ، به گفتن کلمات و جملات منفرد به یک شخص ، پیشروی کنند تا قبل از این که در نهایت بتوانند با همه افراد آزادانه صحبت کنند.
اگر خانواده و کارمندان در اوایل سال در کنار هم کار کنند ، می توان اضطراب کودک را کاهش داد و با ایجاد یک محیط مثبت و ارام برای آنها ، از نیاز به درمان فردی جلوگیری کرد.
این یعنی:
به کودک اجازه ندهید که اضطراب داشته باشد.
اطمینان به آنها که در صورت آماده شدن قادر به صحبت کردن خواهند بود.
تمرکز روی تفریح.
تمجید از تمام تلاشهایی که کودک برای پیوستن و تعامل با دیگران انجام می دهد. مانند عبور و گرفتن اسباب بازی ، گره زدن و اشاره کردن.وقتی کودک صحبت می کند تعجب نکنید و عکس العمل اینگونه نشان ندهید ، بلکه به گرمی به کودک شما پاسخ می دهد.علاوه بر این تغییرات محیطی ، کودکان بزرگتر ممکن است نیاز به حمایت فردی داشته باشند. تا بر اضطراب خود غلبه کنند.
مؤثرترین نوع درمان ، شناخت درمانی رفتاری (CBT) و رفتار درمانی است.
✏✒🖋 مهسا فرزین (متخصص روانشناسی)
✏✒🖋 حنیف امانیان (متخصص گفتاردرمانی)
📍 کلینیک یاشا
📍گرگان عدالت ۳۴ پلاک ۵
☎️۳۲۳۲۶۶۷۱
☎️۳۲۳۲۳۹۰۷
📲۰۹۹۰۹۵۰۱۴۲۸
اینستاگرام کلینیک یاشا ـ خدمات گفتاردرمانی ـکاردرمانی ـ روانشناسی در گرگان