چگونه می بلعیم؟
اکثر ما هرگز در مورد بلعیدن فکر نمی کنیم .تا زمانی که کمی غذا یا قرصی در گلویمان گیر کند،یا تا زمانی که یک جرعه مایع در مسیری نادرست در گلو پایین برود .
بلع یک عمل فوق پیچیده ی متعادل است.
تقریبا 30 عضله گلو و اعصاب متعدد باید اقدامات خود را دقیقا به ترتیب انجام دهند.برای درک درست این مطلب ،بگذارید نگاهی دقیق تر به دستگاه آئروادژستیک داشته باشیم،که شامل دهان،گلو،حنجره(ورودی راه هوا)،و مری بالایی است.
دستگاه تنفسی کانال های هوا برای تنفس است.در تنفس،هوا باید از بَینی یا دهان به حنجره حرکت کند.سپس به ریه ها رود و عقب رود و خارج می رود.اگر بخوای صحبت کنید ،هوا به همان شیوه از طریق دستگاه تنفسی حرکت می کند،اما پس از آن باید تار های صوتی برای تولید صدا مرتعش شود.
به منظور فرو بردن دستگااه تنفسی،مکانیسم حرکتی (پیش راندن)موثری بر مواد غذایی اغاز می کند.
زبان غذا را به گلو سوق می دهد ،و غذا را به مری می فرستد تا بتوان آن را هضم کرد.
با این حال ،در طی انتقال از دهان به مری ،مواد غذایی به طور موقت درست در کنار حنجره و نای (لوله هوا)قرار می گیرد،که مستقیما به ریه ها می رود.
اپیگلوت مسئول پوشش ورودی راه هوایی برای محافظت از راه هوایی از حضور مواد غذایی در ان است.و حنجره ی خود را از مسیر غذا خارج می کند.تار های صوتی نیز برای محافظت از نای و ریه ها از این مواد خارجی هستند.
با این حال، این یک وضعیت پر مخاطره است.گاهی اوقات ،یک قطعه غذای جامد می تواند ناخواسته به پایین مسیر اشتباه برود. و این یعنی نای.به غیر از اندازه بسیار کوچیک،این غذا می تواند راه هوایی را مسدود کند. و باعث ناتوانی در نفس کشیدن می شود.همین امر می تواند با مایعات یا غذاهای نرم نیز اتفاق بیفتد.ورود غذا یا مایع به داخل نای استنشاق نامیده می شود.
اگر این اتفاق مکرر بیافتد ،می تواند منجر به هنومونی و یا انواع دیگر اسیب به ریه ها شود.هنگامی که غذا ،مایع یا بزاق راه خود را به پایین مسیر اشتباه می رساند،؛در نهایت به ریه ها می رسد. مگر آن که از راه هوایی سرفه شود و از طریق دهان خارج شود. شیوه ای که ما به طور معمول غذا را فرو می بریم اجازه نمی دهیم. که غذا را به داخل نای و ریه ها وارد کنیم.
در واقع ،بلع یکی از معدود اقداماتی است. که ما انسان ها انجام می دهیم و در طی آن تنفس را متوقف می کنیم.
هنگامی که ما می بلعیم ،حنجره که در بالای مجرای هوایی بر روی نای نشسته است ،بسته شده و به طور هم زمان اسفنکتر (عضله تنگ کننده)در بالای مری است.(که معمولا وقتی که ما غذا نمیخوریم یا نمی نوشیم بسته است تا هوا را فرو نبرد). برای انتقال غذابه سمت معده باز می شود.
این رویداد ها،که باید به میلی ثانیه برسد،به طور خودکار توسط هر یک از ما تقریبا 500باز در روز انجام می شود.
برخی از غذا ها و مایعات برای بلع آسان تر یا سخت تر است.
به عنوان مثال،مایعات رقیق اغلب به صورت اسپری به وجود می ایند. زیرا می توانند به راحتی به دهانه ی کوچک جریان داده شوند. تار های صوتی در بالای مسیر راه هوایی با یک روش کاملا یکسان ترکیب نمی شوند.با این حال، اعتقاد بر این است که مایعات غلیظ تر به احتمال خیلی کم استنشاق می شوند.
اگرچه روشن نیست که چرا؟
این فکر وجود دارد که آنها ویسکوزیته زیادی دارند .ویسکوزیته ویژگی مربوط به زخامت و نحوه جریان مایع است.فرض بر این است ک ویسکوزیته باعث حفاظت از راه هوایط از طریق افزایش بازخورد حسی و ،افزایش انسجام و یا کاهش جریان مایع می شوند.از لحاظ غذای جامد،غذاهایی که خشک و دانه دانه هستند. به احتمال زیاد باعث ایجاد استنشاق می شوند.
در حقیقت، غذاهایی که انسجام را حفظ نمی کنند. (یعنی زمانی در گلو هستند،به قطعات کوچک خشک تبدیل می شوند.مانند برنج یا پاپ)ممکن است. ذره ای شوند. بنابراین به راحتی از طریق یک دهانه کوچک سر بخورد. و یا به اسانی ممکن است در معرض استنشاق قرار گیرند.
علاوه بر این که غذا یا مایع که در حین بلع نادرست هدایت می شود ،ممکن است مشکلاتی رخ دهد. زیرا غذا در دهان یا در حفره های گلو قرار دارد که می تواند غذا را گلوله کند.این حفره ها محل های پنهانی اناتومیک را فراهم می کنند. بنابراین پس از این که بلع کامل می شود. و تنفس بر می گردد. ماده به داخل راه هوایی استنشاق می شود. و از ان حفره هایی که غذا در ان گیر کرده یا گلوله شده عبور می کند.
مشخص است که برخی از غذاهای مستحکم و مایع به راحتی بلعیده می شوند .این موارد شامل مواردی هستند. که آسان و راحت جویده می شوند مانند سبزیجات پخته یا میوه ی کنسرو شده استفاده می شود .
مواد غذایی مرطوب به مایع غلیظ .این نوع غذاهایی هستند که شما به زودی کشف می کنید.
رفع نیاز های تغذیه ای در اختلال بلع
اختلال بلع کودک ـ تمرین های مکیدن و بلعیدن
گفتاردرمانی و کاردرمانی آنلاین
نکات تغذیه بلع آسان (قسمت 3) چگونه می بلعیم