نشانگان سفتی:
قطعا در ایالات متحده امریکا و همچنین دیگر کشورها،نشانگان سفت رایج ترین نوع اختلال حرکتی در فلج مغزی است. اغلب مواقع،سفتی در نوزادان کم وزن(زیر 2500 گرم)دیده می شود. که دچار کم اکسیژنی(کمبود اکسیژن)و ایکسمی(کاهش جریان خون مغزی)شده اند. که منجر به آنسفالوپاتی کم اکسیژنی_کم خونی می شود.
در این نوزادان نارس،ضایعه غالبا در عمق ماده سفید اطراف بطنهای مغز رخ می دهد. در نوراردان نارس رایجترین انواع اختلالات مغزی ،خونریزی دور بطنی،و لوکومالاسی دور بطنی است. که از اختلالات کم اکسیژنی_کم خونی ناشی می شود. این ضایعه کم اکسیژنی_عروقی منجر به چهار نوع ابتلا سفت می شود که هر کدام،یک تصویر بالینی قابل پیش بینی را در ارتباط با علائم گفتاری دارند.
نیمه فلجی سفت:
در کودک مبتلا به نیمه فلجی سفت مادر زادی،دست و پای یک سمت بدن،علائم فلج سفت از نوع چاقوی ضامن دار را نشان می دهند.
مسیر قشری نخاعی مبتلا می شود و رشته های قشری بصل النخاعی ممکن است. درگیری نشان بدهند یا خیر.اگر رشته های قشری بصل النخاعی مبتلا شوند. عدم فلجی یا فلجی اندکی در نیمه پایین صورت رخ می دهند.اما امکان گرفتاری سایر دستگاهای عضلانی گفتار در سمت مقابل ضایعه وجود دارد.
یکی از علائم برجسته اعصاب جمجه ای،ابتلا عصب زیر بنایی(عصب 12)است که زبان به سمت مقابل ضایعه مغزی منحرف می شود. اگر در این نوع فلج مغزی(نیمه فلجی)گفتار فلجی وجود داشته باشد،کنترل دوطرفه دستگاه عضلانی گفتاری،معمولا امکان رفع سریع مختصه های گفتار فلجی را فراهم می کند.
اختلال بلع به هیچ وجه مشکل عمده ای نخواهد بود. و در صورت حضور ،معمولا در یک دوره کوتاه زمانی برطرف می شود.
در کودک مبتلا به نیمه فلجی مادرزادی،امکان عقب ماندگی گفتاری یعنی یک تاخیر خفیف واجی وحود دارد. که برخی مواقع با اختلالات زبانی و شناختی همراه می شود.به نظر می رسد ضایعات زود هنگام نیمکره چپ کودکان مبتلا به نیمه فلجی راست،انتقال مراکز زبانی به نیمکره راست را به دنبال خواهد داشت و کارکرد های زبان حتی بعد از صدمات عمده نیمکره ادامه خواهند یافت،اما این انتقال به وضوح لطماتی به کارکرد های بینایی_فضایی نیمکره رایت خواهد زد.در کودکان مبنلا به نیمه فلجی چپ و ضایعات نیمکره راست،به طور کلی زبان اسیبی نمی بیند،اما علائم کلاسیک ضایعه نیمکره رایت در زمینه بینایی _فضایی و دیگر کاردرکرد ها موجودند دریافت که در صایعاتی که قبل از یک سالگی رخ می دهند،صدمات نیمکره راست به هوشبهر غیر کلامی آسیب می زند.علاوه بر این،ریوا و کازانیگا،دریافتند که ضایعاتی که قبل از یک سالگی رخ می دهند آسیب های شناختی شدیدتری نسبت به ضایعات بعد از یک سالگی ایجاد می کنند.
پافلجی سفت:
در کودکان مبتلا به پافلجی سفت_یک زیر گروه غیر شایع فلج مغزی فقط پاها گرفتار می شوند.
هاردی خاطر نشان می کند که مواقعی ابتلا عضلانی در پاها،ممکن است به عضلات تنه نیز بسط یابند اما دستها از این گرفتاری مصون می مانند . حتی اگر عضلات تنفسی تنه نیر تا حدودی گرفتار شوند ،معمولا مشکلات چشم گیری در تولید گفتار ایجاد نمی شود . گفتار معمولا به صورت نابهنجاری رشد می کند و احتمالا آسیب های شناختی مهمی دیده نمی شود.
دو فلجی سفت:
دو فلجی سفت مستلزم درگیری حرکتی تمامی اندام های انتهایی _دو دست و دو پا_می باشد،اما اندام های تحتانی_پاها_نسبت به اندام های فوقانی _دستها_بیشتر گرفتار می شوند.
برخی مواقع یکی از دستها هیچ نوع ابتلایی نشان نمی دهد که حاصل آن سه فلجی سفت می باشد.علاوه بر پاها و دستها،عضلات تنفسی نیز ممکن است صدمه ببینند.
طیف شدت گفتار فلجی سفت،وسیع است.برخی کودکان ممکن است مشکلات شدیدتری را نشان دهند که عضلات تنفسی ،حنجره ای،تولیدی و کامی حلقی را در بر گیرد.
درجاتی از اختلال بلع و آبریزش دهانی ممکن است موجود باشد.آسیبهای شناختی در برخی بیماران یافت می شود،اما مابقی از لحاظ هوشی،بهنجار می باشند.
معمولا در کودکان مبنلا به دو فلجی،خم شدگی و نزدیکی رانها و «حرکات قیچی وار»یا متقاطع پاها در طی راه رفتن وجود دارد که ایجاد نوعی «راه رفتن قیچی وار» کلاسیک را خواهد کرد که یک علامت بالینی بسیار مشهور سفتی می باشد.عضلات زرد پی نرمه ساق پا و وتر آشیل مچ پا کشیده و سفت هستند و و منجر به «راه رفتن روی پنجه» می شوند.در متون اولیه فلج مغزی ،دوفلجی سفت نام«بیماری لیتل» را به خود گرف،زیرا اولین توصیف بالینی پزشکی از کودک مبتلا به دو فلجی،توسط ویلیام لیتل است(1861)منتشر شد.
چهار فلجی سفت:
کودک مبتلا به چهار فلجی سفت(تتراپلژی)_که به طور شدیدترین نشانگان سفت در نظر گرفته می شود.ابتلاء حرکتی تقریبا یکسالی در هرچهار عضو(دستها و پاها)نشان می دهد.
معمولا عضلات گفتاری نیز به شدت درگیر شده اند که نشانگر ان است. که در این نوع سفتی رشته های قشری نخاعی و همچنین قشری بصل النخاعی صدمه دیده اند.اغلب مواقع عضلات تنفسی،حنجره ای،تولیدی و کامی حلقی به درجات قابل توجهی درگیر شده اند. اما برخی کودکان درگیری های خفیف تری را بروز می دهند ،که اساسا محدود به عضلات تولیدی هستند.
اختلال بلع،ابریزش دهانی،و فلج نیمه پایینی صورت به همراه فقدان حس لبها و چانه در کودکانی که آسیب شدیدتری دیده اند،ممکن است دیده شود.به طورکلی،کودکان مبتلا به چهارفلجی سفت احتمالا به میزان چشمگیری اسیب در شناخت و تاخیر در گفتار و زبان دارند.
گرچه تعدادی از انان ممکن است از لحاظ هوشی سالم باشند. وعقب ماندگی ذهنی در چهار فلجی سفت معمولا بیش از نیمه فلجی،دو پا فلجی یا دو فلجی است.
اختلال صوت
اینستاگرام کلینیک یاشا ـ خدمات گفتاردرمانی ـکاردرمانی ـ روانشناسی در گرگان
سکته ساقه مغز(Brainstern Stroke)