درمان کودکان دارای لکنت:برنامه افزایش طول گفته(ELU)
معیار های انتخاب مراجع:
یک یافته مهم به دست امده این است ک لکنت با گذشت زمان و رشد کودک (پس از ۶سالگی یا بعد از ان)پیچیده تر می شود. اصلاح ان مشکل تر میگردد.این امر تشخیص و درمان زود هنگام ضروری می سازد.بنابرین ،هر کودکی که والدین او گزارش میکنند حداقل ۶ماه است ک لکنت میکند و مبنای ماهانه نمونه گفتار محاوره ای استاندارداو نشان دهنده لکنت با ثابت بالای ۳٪هجاهای لکنت شده (SS%) داوطلب درمان فوری است.
مدیریت بالینی:
بازنگری منابع مربوط به درمان کودک دارای لکنت نشان می دهد. ک درمان های رفتاری مستقیم حتی برای کودکان سنین پیش دبستانی مورد پذیرش قرار گرفته اند . ودر واقع پر طرفدار هستند،این امر ممکن است به این دلیل باشد. ک این درمان ها در صورت انجام ،تاثیرشان مشخص و ضررشان غیر ملموس می باشد. از بین برنامه های رفتاری موجود ،اصول پایه برنامه ELUدر طی سالها بدون تغییر باقی مانده است .این اصول مورد نظر عبارتند از:
۱ـترتیب دادن فرصت های گفتار ک تدریجا واقع بینانه تر می شوند ،
۲ـثبت عینی ویژگی های قابل مشاهده مربوط یه رفتار کودک (لحظات لکنت،گفته های بدون لکنت،سرعت گفتار و هنجار بودن لکنت )و استفاده ازین موارد ثبت شده برای ارزیابی مداوم پیشرفت درمان ،
۳ـایجاد یک سیستم بازخورد بازخورد عملکردی و استفاده ار ان برای کاهش بسامد لکنت و افزایش متقابل گفتار بدون لکنت،
۴ـ ارزیابی تعمیم و حفظ تغییر روانی در گفتار کودک در محیط طبیعی و استفاده ازین اطلاعات برای اصلاح شیوه های درمانی در زمانی ک لازم است تاثیر معنادار بودن مداخلات درمانی نشان داده شود.
هدف درمان:
هدف این برنامه درمانی ،تسهیل استفاده خود انکیخته و خود کار گفتار طبیعی بدون لکنت در همه شرایط گفتاری ،در همه ی مکان ها،با همه مخاطبین و شنوندگان می باشد. خود انگیخته و خودکار به این معنی است. ک گفتار کودک در انتهای درمان نیازمند توجه خاص یا تلاش از سوی کودک نمیباشد .گفتار طبیعی بدون لکنت یعنی اینکه گفتار کودک از گفتار یک کودک با گفتار طبیعی همسن او قابل تشخیص نباشد. به عبارتی دیگر ،هدف درمان فوق این است ک شخصی ک از ان استفاده میکند یک گوینده طبیعی شود.
فرایند درمان:
برنامه ELUبر اساس برنامه (افزایش تدریجی طول و پیچیدگی گفته) ساخته شده است. این برنامه درمانی را میتوان به گونه ای طراحی کرد. که با ویژگی های گفتاری و شخصیت همه کودکان متناسب باشد.این کار با ارزیابی مستمر اثرات ان انجام می شود. به صورتی ک بتوان مولفه های درمانی ناموفق را در میان این روند اصلاح کرد.
تکالیف گفتاری:
درمان های گفتاری به این علت این برچسب را گرفته اند. ک مستقیما بر روی رفتار های گفتاری کودک ک (درست)و (نادرست)در نظر گرفته می شوند. متمرکز شده اند. رفتار درست در مورد کودکان دارای لکنت دوره های برای از گفتار هستند ک شامل لکنت نمی باشند و رفتار های نادرست ، لحظات وقوع لکنت می باشند.
برنامه ELUک برای اکثر کودکان ۳/۵ تا ۶یا ۷ساله مناسب می باشد. نیازمند انجام تکالیف گفتاری است ک به درمانگر اجازه میدهند. طول و پیچیدگی گفته های کودکان را کنترل کند. با بنا نهادن اولیه پایه ای از گفته های کوتاه ،ساپه و بدون لکنت میتوان روانی گفتار کودک را به تدریج با تسهیل ان دسته از گفته های بدون لکنت ک کمکم طولانی می شوند، افزایش داد .طول گفته های کودک می توان با ارائه تصاویر یا جمله ،یا موضوعات محاوره ای و یا محرک های نوشتاری ک برای گرفتن پاسخ هایی با طول مورد نظر طراحی شده اند ،کنترل کرد.
به طور خلاصه
اولین گام درمان انتخاب فعالیت های گفتاری است. ک پیش نیاز های طول پاسخ مربوط به برنامه درمانی را در نظر میگیرند. ودر محدوده توانایی کودک هستند و نشان دهنده تلاش های کودک برای صحبت کردن در قالب یک برنامه درمان عملی هستند. اسیب شناسان گفتار و زبان معمولا در توسعه روش های خلاقانه و جالب برای وارد کردن کودکان به صحبت کردن مهارت بسیار زیادی دارند. بنابرین ،این جنبه از درمان شاید به جر تاکیدی ک در درمان برروی ان می شود مشخصا ارائه کننده هیچ چیز جدیدی برای درمانگر ماهر نمیباشد.
یک قاعده کلی درمان این است ک هر چه کودک بیشتر صحبت کند احتمال بیشتری وجود دارد. ک درمان ،باسرعت بیشتری موثر واقع شود۰
نظر شمارو به نمونه ای از برنامه درمانی در چندین تصویر زیر جلب مینمایم.
نمونه ای درمان و برنامه ریزی درمان لکنت بر اساس روش افزایش طول گفته مشاهده نمودید.
این تصاویر تنها بخش کوچکی از روش میباشد و به منظور آشنایی هرچه بیشتر شما از این شیوه درمان برای مطالعه در خدمتتان قرار گرفت.
برای اطلاعات بیشتر و نیز درمان تخصصی از این روش یا روش های موثر دیگر میتوانید با کلینیک گفتاردرمانی یاشا در ارتباط باشید.
گفتاردرمانی در گرگان ـ حنیف امانیان
اینستاگرام کلینیک یاشا ـ خدمات گفتاردرمانی ـکاردرمانی ـ روانشناسی در گرگان
درمان لکنت زبان با برنامه کمپرداون
درمان لکنت زبان ـ برنامه درمانی لکنت زبان_لیدکامب
1 دیدگاه