تکامل بینایی
برای درک تکامل بینایی موارد زیر را تصور کنید.
- قایق رانی
- سر خوردن روی روغن
- آغوش خرس
- مار ہوا
- بافتن موهای اسب
آیا با تصور آنها تجربه های حسی مثل لمس یا بوی خاص را به خاطر آوردید؟
حالا، چشم هایتان را ببندید. و املای نام موارد زیر را تصور کنید.
- دسر مورد علاقه تان
- گل مورد علاقه تان
- یک حیوان
- نام یک دوست
- یک کشور خارجی
- آدرس منزل دوران کودکی
اگر نتوانستید بعضی از اجزای لیست را تصور کنید، به این دلیل است که هرگز آنها را تجربه نکرده اید. تصور اجسام و موقعیت های تجربه شده بسیار آسان تر است. در سال های ابتدایی زندگی، یادگیری از طریق حس بینایی صورت می گیرد. و ادراک بینایی، از بدو تولد نوزاد پایه گذاری می شود.
درک مفاهیم بالا، پایین، زاویه، افقی، عمودی، بسته، دور، سخت، زبر، نرم، سرد و گرم بودن اشياء ابتدا با لمس تجربه می شوند. سپس با تفسیر بینایی یکپارچه می شوند. همچنین، چگونگی حرکت نوزاد توسط مراقبین (در آغوش گرفتن، حمل با کریر یا کوله پشتی) بر درک نوزاد از جهت یابی و جاذبه موثر بوده و در تکامل بینایی نقش خواهد داشت.
با استقلال در تعادل و حرکت ، کودک می تواند آزادانه به کشف محیط بپردازد. و ارتباط بهتری بین تجربه های حس لامسه و درک فضایی شکل بدهد. در اغلب کودکان، تکامل بینایی مطابق مراحل شناخته شده شکل می گیرد.
جنین، به مدت ۹ ماه، در محیطی پر از آب، گرم، ایمن و آسوده زندگی می کند و در محیط رحم ارتعاش، صدای ضربان قلب قوی و نور بسیار اندک را تجربه می کند. بنابراین، حسهای شنوایی و لامسه زودتر از بینایی تکامل می یابند.
تولد تا 7 هفتگی :
نوزاد مجذوب نور و الگوها می شود و بینایی با نور پرورش می یابد. تشخیص الگوی چهره مراقبین در فاصله حدود 8 اینچ از صورت نوزاد، واضح است. و در فاصله بیش از این، اشیاء تار دیده می شود. نوزاد، برحرکت اجسام بیش از شکل آنها آگاه است. در این دوره، نوزاد برای دریافت حس امنیت، به لمس، در آغوش گرفته شدن، حرکت و صدای آرام بخش مراقبین نیاز دارد.
2 تا 4 ماهگی :
درک عمق و هماهنگی چشم و دست شروع به شکل گیری می کند. کودک از تکان دادن جغجغه و جستجوی اشیاء لذت می برد. اسباب بازی ها را در دست نگه می دارد و به دهان می برد. در این دوره، کودک از بازی های ساده با افراد مورد علاقه مثل دالی بازی و دست دستی لذت می برد.
5 تا 8 ماهگی :
در این سن، کنترل عضلانی کلی بدن، شکل خواهد گرفت. حدود ۸ ماهگی، کودک با چهار دست و پا رفتن، محیط را کشف می کند. میدان بینایی کودک از ۱۰ اینچ به ۲۴ اینچ گسترش می یابد.
با هدفمند شدن و کامل شدن مهارتهای ظریف دست، امکان جستجو و کشف اشیاء کوچکتر ممکن می شود. کنترل عضلات چشم نیز بخشی از کنترل عضلانی کلی بدن است. با به دست آوردن کنترل عضلات چشم در این دوره، انحرافات اوليه چشم نوزاد مانند لوچی و لرزش از بین خواهد رفت.
9 تا 18 ماهگی :
کودک می تواند تا فاصله 4 فوت را ببیند. در این سن کودکان مهارت راه رفتن را با سطح اتکای بیشتر و بازوهای کشیده به سمت جلو تجربه می کنند.
به تدریج، راه رفتن ماهرانه تر و با دست های آزاد انجام می شود. تا ۱۸ ماهگی، کودک مهارت های راه رفتن به پهلو، به عقب و ایستادن روی یک پا را کسب می کند. انواع مختلفی از شکل ها و بافت ها را جستجو می کند. با اشیاء برج می سازد. آنها را در محفظه می اندازد و از خط خطی کردن تقلید می کند.
19 تا 36 ماهگی :
میدان بینایی از ۴ فوت به ۱۰ فوت گسترش می یابد. و آگاهی پیرامونی به تدریج وسیع تر می شود. پیشرفت تکامل منجر به توانایی دویدن ، پریدن ، شوت کردن و گرفتن می شود. همچنین با کنترل حرکات ظریف توانایی چیدن پازل های ساده ، باز کردن در بطریها ، تقلید از گرفتن مداد و لباس پوشیدن مستقل کسب می شود.
3 سالگی و بعد از آن :
در 3 سالگی کودک می تواند 10 تا 16 فوت دورتر را ببیند. یک کودک 4 ساله می تواند فاصله 16 تا 20 فوتی را ببیند .
در 5 سالگی دید پیرامونی وسیع تر شده و درک عمق به 20 فوت میرسد. در اغلب موارد یک کودک 5 ساله توانایی استفاده از قیچی ، گیره های کاغذ ، تا کردن کاغذ ، گره زدن ، بستن دکمه کوچک و رنگ کردن بین خطوط را دارد.
بازه های زمانی گفته شده و متن زیر از کتاب ” بینایی کودک شما: راهنمای والدین برای رشد و تکامل بینایی ” نوشته کاونر بر گرفته شده است.
جستجوی بینایی در بلوغ کودک و آمادگی برای مهارت های مربوط به مدرسه حیاتی است. و منجر به تکامل مهارت های بینایی حرکتی ، درک فضای سه بعدی ، شکل گیری فضای شخصی و اجتماعی ، خروج از فضای مراقبت به استقلال و به طور کلی شکل گیری آگاهی پیرامونی می شود.
به طور متوسط حدود 80 درصد یادگیری در کلاس درس از مسیر بینایی صورت می گیرد.
حدود 5 سالگی، استفاده از بینایی در فاصله نزدیک و با حرکات بدنی پایه ، به استفاده از بینایی در هر فاصله ای و با مهارت های حرکتی کنترل شده و پخته تر رشد می کند.
این تکامل اولیه، پایه یادگیری و کسب سایر مهارتهای زندگی را شکل می دهد. وقتی کودک آماده ورود به مدرسه می شود، حس های پایه حرکت و لامسه با بینایی ترکیب می شود.
یکپارچگی حس حرکت، لامسه و بینایی منجر به عینی شدن تجربه ها خواهد شد.
برای مثال تصور استفاده از دست ها برای پاک کردن دانه های کدو، تماشای مناظر از بالای کوه یا ساختمان بلند، تماشای یک قطار پرسرعت، بالا رفتن از پله ها، نوشتن با گچ، همگی به یکپارچگی بینایی با حس های دیگر نیازمند هستند.
هنگامی که کودک وارد مدرسه می شود حدود ۸۰ درصد یادگیری تکالیف درسی از مسیر بینایی صورت می گیرد.
لینک های مرتبط با ” تکامل بینایی ” :
با ما در ارتباط باشید :