تشنج در کودکی:
تشنج يا صرع يک تغيير ناگهانی و محدود به زمان در فعاليت حرکتی و يا رفتار است. که از فعاليت الکتريکی غير طبيعی در مغز ناشی می شود.تشنج يک بيماری عصبی شايع در گروه سنی اطفال است. و تقريبا در 10% بچه ها اتفاق می افتد.بيشتر تشنج ها در کودکان بوسيله بيماری های جسمی منشاء گرفته از خارج مغز از قبيل تب بالا ،عفونت ،سنکوب،ضربه به سر ،هيپوکسی(کمبود اکسيژن)،توکسين ها يا آريتمی های قلبی برانگيخته می شود. حالتی که در ان تشنجات بطور راجعه از درون مغز برانگيخته می شود.
وجود صرع وقتی مد نظر قرار می گيرد که دو تشنج بدون محرک در فواصل زمانی بيشتر از 24 ساعت به طور جداگانه رخ می دهند.
بروز صرع در طول زندگی 3% است و بيش از نصف موارد در کودکی شروع می شود،بعلت اينکه صرع بسياری از کودکان با رشد
بهبود می يابد بنابرين با افزايش سن بروز ساليانه صرع کاهش می يابد.
به طورکلی دور نمای بيشتر کودکان دچار تشنجات علامتی يا موارد مرتبط با صرع خوب است. تشنج ممکن است نشانگر يک بيماری سيستميک يا بيماری سيستم عصبی مرکزی(CNS)بلقوه بدخيم باشد. لذا به بررسی و مديريت (درمانی)کاملی نياز دارد .
برای کودکان دچار صرع عموما پيش اگهی خوب است.
اما 10%_20%بيماران تشنج های پايدار مقاوم به دارو دارند.
تشنجات بدون محرک:
اولين تشنج:
گرچه وقوع اين يک تشنج در يک کودک بدون يک عامل محرک از قبيل تب بالا ،اغلب به عنوان يک منادی بيماری تشنجی مزمن يا صرع قلمداد می شود،کمتر از نصف اين کودکان در معرض بروز يک تشنج دوم قرار دارند .
يک تاريخچه دقيق برای مشخص کردن سابقه بلقوه فاميلی از صرع ،يک بيماری نورو لوژيک قبلی يا تاريخچه تشنج با تب ،که ممکن است. احتمال عود را افزايش دهد ،مهم تلقی می گردد.
EEGبه عنوان بخشی از ارزيابی تشخيصی کودک با اولين تشنج اشکار بدون محرک توصيه می شود. زيرا اين روش برای تشخيص واقعه پيشگويي خطر عود و شناسايي اختلالات کانونی اختصاصی و يا سندروم های صرعی مفيد است.
تشنج های راجعه:
دو تشنج بدون محرک به فاصله بيش از 24 ساعت ،وجود يک بيماری صرعی را داخل مغز پيشنهاد می کند. که به عود های آينده منجر خواهد شد.
انجام يک ارزيابی دقيق برای جستجوی علت تشنجات و نيز ارزيابی نياز به درمان با دارو های ضد صرع و براورد پتانسيل برای پاسخ به درمان و پسرفت تشنجات در اينده حائز اهميت است. تاريخچه می تواند اطلاعات مهمی درباره نوع تشنجات فراهم آورد.
بعضی از والدين می تواند بطور دقيق يک تشنج را تقليد يا بازآفرينی کنند. کودکانی که استعدادی برای بروز صرع دارند، ممکن است اولين تشنج را به همراه يک بيماری ويروسی ، يا يک تب خفيف تجربه کنند. تشنجاتی که در طی ساعتهای اوليه صبح يا در خواب آلودگی ، بالاخص طی فاز اوليه خواب رخ می دهد،در صرع دوره کودکی شايع هستند.تحريک پذيری ،بی ثباتی خلق ،سردرد و تغييرات شخصيتی ظريف ممکن است چند روز قبل از حمله تشنجی وجود داشته باشد.بعضی از والدين بر اساس تغيير خلق کودک بطور دقيق زمان تشنج بعدی را پيشگويي می کنند.
تقسيم بندی انواع تشنجات:
تقسيم بندی انواع تشنج به چند دليل حائز اهميت است، اول اينکه نوع تشنج ممکن است يک کليد تشخيصی برای علت بيماری تشنجی باشد،
بعلاوه توصيف دقيق تشنج ممکن است يک پايه محکم برای تعيين پيش اگهی و انتخاب مناسب ترين درمان را فراهم کند.
تقسيم بندی بالينی تشنج ها ممکن است مشکل باشد. چون تظاهرات انواع مختلف تشنج ممکن است مشابه باشد. به علت تنوع تظاهرات تشنج در کودکان يک الکتروانسفالوگرام،(نوار مغزی يا EEG)ياور مفيدی ذر تقسيم بندی صرع خواهد بود.
درمان صرع:
اولين قدم در درمان مديريت و درمان صرع اطمينان حاصل کردن از اين است که بيمار يک بيماری تشنجی دارد. و نه يک حالتی از که تشنج را تقليد کند،عقيده اکثريت بر اين است که در کودکی که سالم بوده در اولين تشنج بدون تب،اگر سابقه فاميلی منفی وجود داشته باشد،نتايح معاينه و EEGنرمال باشد و خانواده همکاری و انعطاف داشته باشند ،بايد از تجويز داروهای ضد تشنج خودداری کرد.
تقريبا 70%اين کودکان تشنج ديگری را تجربه نمی کنند. تقريبا 75% بيماران با دو يا سه تشنج القا نشده تشنج های ديگری دارند.
يک تشنج راجعه بلاخص اگر نزديک به اولين تشنج اتفاق افتد انديکاسيون برای شروع داروی ضد تشنج است.
معرفی متخصص مغز و اعصاب(نورولوژیست) در گرگان
نخستین مرکز تخصصی درمان بلع شمال کشور در گرگان افتتاح گردید.
1 دیدگاه