ارزیابی تنفس
تنفس صدادار:
وجود صداهای مرطوب یا گرفته در حین تنفس در طول ارزیابی باید ثبت شود. با گوش دادن دقیق به تنفس اغلب می توان تعیین کرد که آیا صدا از حفره ی بینی، حلق دهانی یا حلق می آید.
محل صداها بیانگر وجود نوع بالقوه ای از بدعملکردی بلع است. همچنین توجه به زمانبندی این صداها اهمیت دارد. این صداها ممکن است قبل از تغذیه وجود داشته باشند. و در حین تغذیه تغییر کنند یا افزایش یابند و یا بعد از تغديه بیشتر شوند.
اگر تنفس صدادار قبل از تغذیه وجود داشته باشد و در طی تغذیه نسبتا بدون تغییر باقی بماند، علت آن بیشتر می تواند به خاطر مشکلات تنفسی باشد تا مشکل در بلع.
اگر صدا از بینی شنیده شود و در طول بلع بدتر شود، باید احتمال ناکارآمدی کام برای بالا رفتن که منجر به بازگشت غذا از بینی می شود، در نظرگرفته شود و توسط VFSS تأیید شود.
اگر صدای تنفس کودک در طول تغذیه بیشتر شده و صدا از حلق شنیده شود، ممکن است حرکات دودی حلق ناکافی بوده باشد که منجر به کشیده شدن یا پاک سازی ضعیف مایع در حلق شده باشد.
نوزادانی با باقیمانده ی غذا در حلق پس از بلع اغلب تنفس مرطوب صداداری دارند که با ادامه ی تغذیه بیشتر می شود. به بیان ساده آنها از میان مواد (ترکیبات غذایی یا ترشحات) در حلق تحتانی نفس می کشند. آسپیراسیون ممکن است بعد از بلع زمانی که مواد نفوذ می کنند یا به داخل راه هوایی وارد می شوند، اتفاق بیفتد. VFSS باید برای تایید این ادعا انجام شود.
عفونت های مکرر دستگاه تنفسی :
در برخی موارد، شواهد خیلی ضعیفی مبنی بر بدعملکردی بلع حين ارزیابی تغذیه یافت می شود. ولی نوزاد سابقه ی بیماریها و عفونتهای تنفسی مکرر و بدون علت مثل ذات الریه را دارد. این حالت می تواند بیانگر وجود آسپیراسیون باشد. الگوی تغذیه ی دهانی و مکیدن اغلب طبیعی هستند. و سرفه می تواند وجود داشته باشد یا نه. ولی میزان آن زیاد نیست.
اگر آسپیراسیون با VFSS تأیید شد ( آسپیراسیون های کوچک مکرر)، این نوزاد مبتلا به آسپیراسیون خاموش است.
از آنجایی که الگوی تغذیه ای این نوزادان طبیعی به نظر می رسد. روند ارزیابی این مشکل طولانی و پیچیده است. ممکن است تمرکز اولیه روی علائم تنفسی بوده و بیماری هایی مثل آسم و فیبروز سیستیک مد نظر باشند.
به شکل قابل توجهی برخی کودکان مبتلا به آسم آسپیراسیون خاموش نیز دارند. که می تواند با بازگشت اسید از معده افزایش یابد. یا حين بلع کاهش داشته باشد.
درمان آسپیراسیون خاموش به زمان رخ داد آسپیراسیون در فرایند بلع بستگی دارد.
بسیاری از مواقع بیماران مبتلا به آسپیراسیون خاموش پاسخ خوبی به مداخلات درمانی می دهند. که موجب کاهش علائم تنفسی در نتیجه ی بهبود مشکلات بلع میشود.
در بعضی مواقع پوزیشن دهی، دستکاری رژیم غذایی و درمان های مربوط به کنترل دهانی-حرکتی نمی توانند به بهبود آسپیراسیون خاموش کمک کنند. بنابراین روشهای تغذيه غيردهانی برای انجام کامل یا بخشی از تغذیه ی نوزاد نیاز است.
صدای قورت دادن :
صدای کلیک مانند ممکن است در تمام فرایند بلعیدن یا بخشی از آن شنیده شود. این صداها عموما نشانگر بلع هوا است که می تواند به آروغ های مفرط منجر شود.
در بعضی موارد بلع هوا ممکن است باعث اپنه میانی یا کاهش ضربان قلب به دلیل تحریک گیرنده های ممتد حلق به خاطر لقمه ی بزرگ غذا /هوا شود. اگرچه مشاهدات به شناسایی بالینی بلع هوا کمک می کنند، اما VFSS قادر به ارزیابی بلع هوا نیست. در صورتی که شیوه های درمانی بتوانند بلع هوا را کاهش دهند و منجر به کاهش وقوع شرایطی نظیر آپنه ، کاهش ضربان قلب و یا استفراغ شوند. نیاز به بررسی های دیگر نیست.
اما اگر آپنه و کاهش ضربان قلب با وجود کاهش بلع هوا هم چنان پا برجا باشند. در آن صورت ارزیابی های دیگر برای عملکرد بلع باید صورت گیرد. اگر موردی مبنی بر بدعملکردی بلع یافت نشده ارزیابی عملکرد تنفسی مفید خواهد بود.
کیفیت تنفس
برای ارزیابی سیستم تنفس در رابطه با تغذیه، پارامترهای فیزیولوژیک همانند کیفیت تنفس باید مورد نظر قرار گیرند.
سیستم تنفسی ما، سیستمی پیچیده و فعل و انفعالی است که قادر به انطباق با نیاز های فیریولوژیک بدن مانند تغییرات لازم در زمان فعالیت و استرس است.
در جهت سازگاری، نیاز به اکسیژن با فعالیتی که انجام می گردد، تغییراتی در سرعت و عمق تنفس که باعث تغییر در تلاش برای تنفس ، ضربان قلب و شکل راه هوایی می شود ، صورت می گیرد.
برای نوزادان، تغذیه مانند یک ورزش هوازی و بنابراین یک عمل فیزیولوژیک است.
و بنا بر ماهیتش ، فعالیتها، وظایف سیستم تنفسی را مشخص می کنند. بنابراین این سیستم باید ظرفیت مواجهه با افزایش تقاضا را داشته باشد. تغییرات متعددی در جهت کار آمدن کودک با افزایش میزان فعالیت، بدون ایجاد مشکل باید صورت گیرد.
در طول تغذیه کودک، تنفس و بلعیدن باید به آرامی یکپارچه شوند. زمان بندی مناسب این دو عملکرد باعث تغذیه ای بدون تلاش و بدون آسپیراسیون یا خفگی می شود.
زمانی که کیفیت عملکرد تنفسی کاهش می یابد، هماهنگی سه گانه ی مکیدن / بلعیدن / تنفس تحت تاثیر قرار می گیرد. و به طور بالقوه منجر به سختی هایی در تغذیه می شود.
وابستگی این سیستم ها به هم را میتوانید در تغییرات ایجاد شده در تغذیه ی نوزاد زمانی که سرما خورده است، مشاهده کنید. زمانی که بینی بیمار گرفته است، نفس کشیدن در طی خوردن سخت است. در نتیجه کودک ممکن است تمایلی به خوردن نداشته باشد و دریافت غذا کاهش یابد.
زمانی که عملکرد کیفیت تنفسی در طی تغذیه را بررسی می کنید، پارامترهای مختلفی را باید در نظر بگیرید که شامل تلاش تنفسی ، تغییرات در الگوی تنفسی و صدای تنفسی است.
لینک های مرتبط با ” ارزیابی تنفسی در مشکلات تغذیه ای کودک ”
ارزیابی تغذیه ای کودک ، بلعیدن
با ما همراه باشید در :