*اختلال سلوک*
*تعریف*: اختلال سلوک به نوعی اختلال گفته می شود ک باعث اختلالات جدی در رفتار و عواطف می شود .کودکان مبتلا به ایناختلال ممکن است. الگوی رفتاری منحرف وخشونت امیز را ازخودبه نمایش بگذارند و با رعایت قوانین دچار مشکل شوند.
برای کودکان و نوجوانان این عادی و معمول نیست. ک در زمانه رشد خود بعضی مشکلات مربوط به رفتار را داشته باشند . اما با این وجود این رفتار ها وقتی متداوم و پایدار باشد و هنگامی ک حقوق دیگران را نقض میکند یک اختلال به نام اختلال سلوک تلقی میشود. در برابر هنجار های پذیرفته شده رفتار حلو می رود. و زندگی روزمره کودک یا خانواده را مختل میکند.
علائم:
علائم این اختلال بسته به سن کودک و اینکه ایا این اختلال خفیف است یا متوسط و یا شدید ،متفاوت است
به طور کلی علائم اختلال سلوک را میتوان در ۴دسته قرار داد:
رفتار پرخاشگرانه:
این رفتار ها رفتار های اسیب زا هستند.
این رفتار ها باعث تهدید یا اسیب جسمی میشود و شامل:
جنگ ،زورگویی،بی رحمانه بودن با دیگران یا حیوانات،استفاده از سلاح و مجبور کردن دیگری به فعالیت جنسی است.
*رفتار مخرب*
این رفتار اشمل رفتار هایی مانند:
تخریب عمدی ملکاتی مانند اتش سوزی (عمدی)و خرابکاری (صدمه زدن و خراب کردن اموال شخص دیگر)ی شود.
رفتار فریبنده
این رفتار ممکن است. شامل دروغ گفتن مکرر،مغازه زدن،یا شکستن دره خانه ها و اتومبیل ها به منظور سرقت باشد.
نقض قوانین(رفتار خلاف جهت قانون و هنجارها)
این رفتار ها رفتار هایی هستند ک خلاف جهت قوانینی است ک توسط جامعه پذیرفته شده است و یا جامعه ان رفتار هارا برای سن ان فرد مناسب ندانسته است.
این رفتار ها اغلب شامل:
فرار،پرس از مدرسه،بازی شوخی یا فعالیت جنسی در سنین جوان و به علاوه بسیاری از کودکان مبتلا به اختلال سلوک بسیار تحریک پذیر هستند . یعنی دارای اعتماد به نفس پایین می باشند و تمایل به پرتاب تنش های مکرر دارند.
برخی ممکن است. از مواد مخدر و المل سو استفاده کنند. این کودکان در واقع قادر به درک این موضوع نیستند. که رفتارهای ان ها میتواند به دیگران صدمه بزند و عموما در مورد صدمه زدن به دیگران گناه یا پشیمانی کمی دارند.
عواملی ک موجب بروز این اختلال می شود.
علت دقیقا این اختلال مشخص نمیباشد،اما اعتقاد بر این است. که ترکیبی از عوامل بیولوژیکی ،زنتیکی،محیطی،روانی،اجتماعی،دخیل هستند.
بیولوژیکی
برخی مطالعات حاکی از این است ک نقص یا اسیب در قسمت هایی از مغز موجب اختلال سلوک می شود . اختلال سلولی مربوط به قسمت هایی از مغز می شود. ک در تنظیم رفتار ،کنترل تکانه،و احساسات نقش دارند،.ک اگر مدار های سلول عصبی در این مناطق به درستی عمل نکرد ممکن است علائم اختلال عصبی رخ دهد.و جدا ازین بسیاری از کودکان و دوجوانان مبتلا به اختلال سلوک اختلال های دیگر نیز دارند.
مانند اختلال نقص توجه،اختلال یادگیری،اختلال اضطرابی،سو مصرف مواد یا افسردگی …
ژنتیک
بسیاری از کودکان و نوجوان ک این اختلال را دارند خانواده هایی با اختلالات روانی از جمله اختلالات خلقی،اضطرابی،اختلالات مصرف مواد،و اختلالات شخصیتی دارنداین نشان میدهد ک اسیب پذیری در انجام اختلال ممکن است و حداقل تا حدی به ارث برده می شود.
محیطی
عوامل محیطی عواملی مانند زندگی خانوادگی نا کارامد،کودک ازاری ،داشتن خانواده ای با سابقه سو مصرف مواد،تجربیات اسیب زا، میتواند در اختلال سلوک تاثیر داشته باشد.
روانشناختی
برخی کارشناسان بر این باور هستند ک اختلالات رفتاری میتواند مشکلات مربوط به اگاهی اخلاقی (به خصوص عدم گناه و پشیمونی)ونقص در پردازش شناختی را منعکس کند.
اجتماعی
وضعیت اقتصادی ضعیف،عدم پذیرش همسالان،میتواند از عوامل خطر در بروزاختلال سلوک باشد.
چگونگی تشخیص اختلال سلوک
مانند بررگسالان بیماری های روانی در کودکان نیز توسط علائم و نشانه های ک حامی از اختلال خاصی است. تشخیص داده می شود. پزشکان در تشخیص این اختلال به دنبال علائم سایر اختلالات ک همراه با اختلال سلوک است. مانند ADHD و افسردگی ،میروند.اگر پرشکان علائم جسمی را نتوانند پیدا کنند قطعا کودک را به روان شناس یا روان پزشک ارجاع می دهند.
درمان اختلال سلوک
درمان اختلال سلوک وابسته به عوامل زیادی از جمله:
سن کودک ،شدت علائم ،و همچنین توانایی کودک در شرکت و تحمل روش های درمانی خاص است.
درمان این اختلال معمولا ترکیبی از موارد زیر می باشد:
روان درمانی
روان درمانی در واقع نوعی مشاوره است ک هدف ان کمک کردن به کودک در یادگیری زبان و کنترل خشم به روش های مناسب تر است.
شناخت درمانی
رفتاری ک با هدف تغییر شکل تفکر کودک (شناخت)برای بهبود مهارت های حل مسئله مدیریت خشم مهارت های استدلال اخلاقی و کنترل ضربه ها انجام می شود.
خانواده درمانی
کمک به بهبود روابط بین فردی در خانواده و استفاده ازیک تکنیک تخصصی. به نام اموزش مدیریت والدین(PMT) ک به والدین روش های تغییر مثبت فرزند خود درخانه می اموزد.
دارو درمانی
اکر چه داروی خاصی در درمان اختلال سلوکمورد تایید نبوده است اما از دارو های نثمختلفی برای درمان این اختلال استفاده شده است مانند داروهایی برای علائم پریشانی کودکان و دارو هایی ک برای درمان افسردگی اساسی یا ADHDکاربرد دارد.
آیا امکان جلوگیری از بروز این اختلال وجود دارد؟
اگرچه ممکن است از بروز اختلال در عملکرد جلوگیری شود ، اما شناخت و اقدام به علائم در هنگام بروز آنها می تواند دلهره کودک و خانواده را به کم ترین حد ممکنبرساند. و از بسیاری از مشکلات مرتبط با این بیماری جلوگیری کند. علاوه بر این ، فراهم آوردن یک محیط خانگی تغذیه ، حمایتی و مداوم با تعادل عشق و نظم ممکن است در کاهش علائم و جلوگیری از قسمت های رفتارهای مزاحم یاری کند.
اینستاگرام کلینیک یاشا ـ خدمات گفتاردرمانی ـکاردرمانی ـ روانشناسی در گرگان